Har du bytt?

Har du hunnit byta ut glödlamporna mot lågenergilampor i sin helhet så kan du t o m se det på elförbrukningen. Det är stor skillnad på förbrukningen och framföra allt på värmen som alstras från lamporna.

Har nog nämnt det tidigare men just lamporna vara eller icke vara var uppe till diskussion en av de dagar jag var på EU-parlamentet i februari. Vår miljökämpe Anders Wijkman kämpade mot som han kallade ”Osram”.  Och som vi vet så är glödlampan förbjuden från och med 2016. Det finns ett undantag för vissa typer t ex ugnslampor etc.

 

En lågenergilampa håller upp till 15 gånger längre än en glödlampa. Dessutom förbrukar den 80% mindre ström. För att inte prata om den värme glödlampan ger som bidrar till temperaturhöjningen. Så nog är det bra att glödlampan fasas ut.

 

När alla Europas hushåll gått över till lågenergilampor kommer man att spara lika mycket energi som 23 miljoner hushåll förbrukar idag. Det är inte lite.

Nu är det inte så lätt att bli av med lågenergilamporna. Man måste köra upp alla lampor på återvinningsstationen på Starberget. När det är lite längre att åka med sina trasiga lampor så är det lätt hänt att den hamnar i soporna. Och det är inte bra. Den innehåller kvicksilver och det vill vi inte ha i naturen. Så du kanske tycker som jag att vi borde ha en möjlighet att lämna dem vid de återvinningsstationer vi har i tätorten. Så när vi lämnar våra tidningar eller kartonger så kan vi också lämna våra lampor där. Har tagit upp det på kommunen men återvinningstationerna sköts av ett externt företag. Kommer att kontakt dem.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.