Olösta konflikter

 

Ny undersökning visar att olösta konflikter är vanligt mellan separerade föräldrar. I och för sig ingen nyhet kan man tycka. Över 800 föräldrar har svarat på Sveriges Makalösa Föräldrars enkätundersökning om konflikter mellan separerade föräldrar. Syftet med enkäten är att öka kunskapen om varför föräldrar har konflikter, hur de tar sig uttryck och för att se vilket stöd föräldrarna efterlyser för att kunna lösa sina konflikter.

Några av enkätens resultat: De flesta som svarat på enkäten har gemensam vårdnad om barnet, men drygt en tredjedel har ensam vårdnad. När alla inkomster är sammanräknade och kostnad för bostad borträknad har de flesta 0-6000 kr kvar att leva på. Väldigt få har mer än 12 000 kr kvar. När man levde tillsammans upplever den som svarat att den har tagit mest ansvar för det hushållsarbete som är vanligast att kvinnor gör. Däremot är det mindre än hälften som tycker att separationen beror på ojämställdhet.
 
Majoriteten tycker inte att samarbetet med den andra föräldern fungerar. Samarbetssvårigheterna orsakas av obearbetade känslor och ger upphov till problem med kommunikation och information. Konflikterna är olösta. Det är ganska vanligt, men inte vanligast, att man tror att barnet inte tycker sig ha tillräcklig kontakt med den andra föräldern. Det är inom socialtjänsten och familjerätten som föräldrarna önskar sig flest förändringar. Fler män, ökad kompetens och större befogenheter är vanliga förslag.

 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.