Motion: Trygghet för äldre

Här kommer den andra motionen:

 

Fullmäktige

Vännäs kommun

 

 

Inför en boendegaranti för äldre

 

Vi känner till att vi i vår kommun tidigare har haft stora problem att ge våra äldre med behov plats i ett särskilt boende inom den tid som lagen stipulerar. Vi hade för något år sedan enorma kostnader för utskrivningsklara på NUS. Sen känner vi också till att det har förändrats på den senaste tiden då köerna till särskilda boendeplatser markant har minskat.

 

Nu står vi inför ett stort omställningsarbete inom äldreomsorgen i och med att vi tar det nya äldreboendet i drift där vi förvisso ökar kvalitén inom äldreomsorgen men också minskar antalet SÄBO-platser.

 

För att få bo i ett särskilt boende krävs en biståndsbedömningen, vi uppfattar att önskemålen bland våra äldre ibland kan vara större än vad biståndsbedömningen ger rätt till.

Om den äldre eller dennes anhöriga saknar trygghet i det egna boendet ökar önskemålen för att få bo i ett särskilt boende.

 

Vännäs kommun bör införa en boendegaranti som innebär att den som är 85 år eller äldre och inte kan eller vill bo kvar hemma, är garanterad plats på anpassat boende. Ett trygghetskontrakt kan vara tillräckligt för att de äldre ska känna den trygghet det innebär att veta att det finns plats. Och enbart tryggheten att veta att det finns plats kan göra att man kan bo hemma längre.

 

Med hänvisning till ovanstående föreslås att kommunfullmäktige beslutar:

 

att undersöka möjligheterna samt att införa en boendegaranti för att öka tryggheten för våra äldre som bor hemma i eget boende.

 

För den Kristdemokratiska fullmäktigegruppen

 

Hans-Inge Smetana                                  

Gruppledare Kristdemokraterna                                    

En kommentar

  1. Kalle

    En jättefin tanke, Hans-Inge, men…

    Faller den ändå inte på bristande resurser? Kommer kommunen någonsin att alltid kunna ett ledigt boende för den 85-åring, som bestämmer sig för att flytta till särskilt boende. Är ändå inte detta fina boendealternativ något som vi bara har resurser för till dem som kan uppvisa andra behov än just sin egen önsklan att få flytta?

    Men som sagt – en fin tanke är det i motionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.