Sluttramsat!

Debatten om möjligheten att ha skolavslutning som man vill eller önskar och Skolverkets snäva tolkning fortsätter. Tillsammans med vår partiledare Göran Hägglund skriver jag idag en insändare i saken.

Kasta inte ut Lucia från skolan

Två gånger om året ifrågasätts lämpligheten i att fira skolavslutning i kyrkan. Sorgligt nog är detta på väg att bli en tradition i sig. Debatten är ytterst märklig. De allra flesta ser psalmsången i kyrkan som en tradition värd att bevara – inte som ett försök till religiös påverkan. Skolan har större utmaningar än att eleverna får sjunga ”Nu tändas tusen juleljus”.
 
Många rektorer undrar, mot bakgrund av det uppskruvade tonläget i debatten, vad som egentligen gäller. Skolverket försökte nyligen förtydliga, men de tycks mest ha skapat mer osäkerhet. Deras tolkning går ut på att man kan fira högtider i kyrkan så länge de töms på sitt religiösa innehåll; undantaget är om man kan hävda att de har blivit ”tradition”. Gränsdragningen förblir oklar.
 
Det vill vi kristdemokrater en gång för alla råda bot på. Grunden till diskussionen finns i skollagens sjätte paragraf, som lyder ”Utbildning vid en skolenhet eller förskoleenhet med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell”.
 
Till detta vill vi lägga: ”Undantag från §6 får i offentliga skolor enbart förekomma vid enstaka tillfällen under ett skolår i samband med firande av traditionella högtider. Deltagande vid sådana högtider ska vara frivilligt för eleverna”. Med den förändringen säkrar vi att beslutet får fattas på den nivå där det hör hemma: På den enskilda skolan. Rektorer, lärare och föräldrar måste få förtroendet att själva avgöra var och hur de ska fira skolavslutningar. Vi säkrar då en älskad tradition och garanterar dessutom att den är helt frivillig.
 
För oss kristdemokrater, liksom för de allra flesta, är detta inget problem. Självklart ska det vara möjligt att fira traditionella högtider i kyrkan – och att berätta om varför de firas. Elever ska inte tvingas att vara med och firandet bör läggas upp i stor respekt för att vi tänker och tror olika. Så sker på de allra flesta håll redan i dag. Men vare sig skollagen eller Skolverkets tolkningar av den har lyckats bringa någon klarhet i den här pinsamma diskussionen. Den återstående lösningen är att genomföra den mycket enkla lagändring som Kristdemokraterna föreslår.
 
Låt oss avslutningsvis, trots att det är lite tidigt, önska er alla en riktigt God Jul!
 
Göran Hägglund, Partiledare Kristdemokraterna
 
Hans-Inge Smetana, Ombudsman Kristdemokraterna
Etiketter: , , , , , , ,

10 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Uttrycket trams tycker jag passar alldeles förträffligt på hela debatten.

    Luciafirande i vintermörkret och psalmsång vid skolavslutning är bara några av den rika flora hötidlighållanden som följer i spåren av den judiskt-kristna idétraditionen.
    Få se hur länge det dröjer innan de vänsterskörtade kulturkoftorna lyckas skapa debatt kring julllov och påskriset? För det är ju främst hos dessa kulturförståsigpåare som upprinnelsen till gallring av traditionsbärande högtider och barnböcker tycks ta form.
    Och sedan hänger ängsliga myndighetsutövare på tramset.

    Själva högtiderna utgör i sig ofta rituella konglomerat från både rent hedniska riter och kristna traditioner, och det har gått alldeles utmärkt att låta dessa förenas i samma högtider.

    Tids nog kommer vi även att få se intressanta traditioner från andra kulturer inlemmas i det”genuint svenska”, som täckande begrepp.
    Ta bara som exempel den numera inte alls ovanliga företeelsen från sydostasien, att till åminnelse av döda anhöriga skicka upp varmluftsdrakar med tända ljus inuti, som har anammats via de rikliga svenska turistbesöken i Thailand.
    Och i min egen familj har några buddistiska kulturyttringar implementerats såsom helt naturliga, till följd av den kulturella korsbefruktning som skett via min livspartner och hennes syskon från samma land.

    Åsiktspluralism har visat sig vara den bästa försäkringen mot enfaldig hegemoni med den åtföljande fördumningen.
    Samma sak med traditioner, riter och ritualer.
    De hjälper oss att anknyta nutid och framtid med dåtid, och ska tillåtas blomma fritt.

    Lev väl och ta hand om er alla fritänkande Kristdemokrater önskar Göran Jonzon / Vilhelmina

  2. Kjell Hedman

    Vad har ni Kristdemokrater emot valfrihet? Tror inte du att föräldrarna klarar av själva i samtal med barnen att bestämma om barnen ska gå till Kyrkan, Och vill en del då gå till kyrkan ja då får dom det efter skoltidens slut. Det kallas valfrihet

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Kjell Hedman (2012-12-01 15:45)
    Valfrihet är också om skolan o rektor fattar beslut att man kan få vara i kyrkan på avslutning om man så bestämmer. Ingen ska säga: nä se det får du inte som Skolverket tar sig rätten att göra.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Göran Jonzon (2012-12-01 13:27)
    Ja du Göran, du har dina uttryck: Vänsterskörtade kulturkoftorna tycker jag var ett bra uttryck 🙂 Det måste vara dessa som så in i norden retade sig på när Hägglund gick ut o pratade om verklighetens folk.
    Bevara oss för vänsterskörtade kulturkoftor o humanister 🙂

  5. stefan

    Lättlöst! Skolan får anordna TVÅ parallella avslutningar – en i kyrkan och en på annan plats. Så får varje elev gå dit han/hon vill. Valfrihet! Det kan du väl inte påstå att vi har nu!!?? Men nog förstår man väl att nuvarande system inte är ”något problem” för kristdemokrater…. Någon egentlig valfrihet när det gäller den här saken är ni ju inte ens intresserade av!

  6. Kjell Hedman

    Så du menar nu att föräldrarna och barnen inte vet bäst om dom vill gå på avslutning i kyrkan? Jag tycker att myndigheter ska hålla sig borta från att ta dom beslut som föräldrar kan ta bäst själva.

    Det är inte så att Kyrkan är så lite populär bland folket så om eleverna på frivillighetens väg ska gå dit så kommer ingen?

    Man ska inte glömma att det är en tro det handlar om och ingen vetenskap.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Kjell Hedman (2012-12-01 18:49)
    Nu är det faktiskt så att hela vårt samhälle är uppbyggt från den kristna idetraditionen och den kristna värdegrunden. Det kan ingen bortse ifrån. Och det är den som är ifågasatt när man inte ens ska få fira avslutning i kyrkan om man så vill. För det sätter i så fall vår sekulariserade lagar stopp för. Har aldrig sagt att man ska tvinga barnen att tro på nåt utan helt enkelt handlar det om att värdera våran värdering och de värden som värderingen värderar.

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till stefan (2012-12-01 18:27)
    Och du har inte ens läst vad vi skriver. Jag skrivar exakt som skollagen också säger att det ska vara frivilligt och utan tvång. Vet inte vad du egentlgen läst!

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Göran Bergqvist (2012-12-02 06:22)
    Skolplikt har alla som du nog känner till. Sedan finns det inslag i skolan som man av ett eller annat skäl inte kan vara med på. Men det förtar dock inte skolplikten. Så detta går mycket väl ihop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.