Fler o bättre apotek.

Var förbi på Ica här i Vännäs och skulle hämta att paket för nån dag sen. Ett som inte hann komma fram till jul. Lite irriterad över detta stod jag o tittade på hyllorna. Då fick jag se att bakom disken på en hylla så kan man nu handla läkemedel. Nu finns möjlighet att köpa näsdroppar och andra receptfria läkemedel på Ica i Vännäs. Nästan dygnet runt. Sju dagar i veckan. Det är precis i motsats vad man proklamerat dem som vill behålla apoteksmonopolet.

 

Alliansregeringen har ännu en gång visat att de tänker på oss som behöver receptfria läkemedel i vardagen. Genom förbättrad service och ökad tillgänglighet kan du och jag bestämma själva när och var vi vill handla. Jag vet att vår socialminister Göran Hägglund jobbat hårt för en utförsäljning och att ett av incitamentet för detta var just att öka tillgängligheten. När detta skedde i Norge så fick man bland annat fler apotek. Inte mindre än 62 procents ökning. Ökningen skedde dessutom i hela landet och 15 kommuner som inte tidigare  haft apotek har nu apotek i sin kommun samt att öppettiderna har förbättrats avsevärt.

 

Inte är det så dumt med konkurrens och bättre tillgänglighet. Eller vad säger ni som förordar fortsatt monopol tillsammans med ett par diktaturländer som är de enda att ha kvar apoteksmonopolet.

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Bo-Gunnar Wikström

    Jag håller inte alls med. Läkemedel borde bara säljas av personer som fått utbildning för det. Många läkemedel kan inte kombineras, många kombinationer kan vara rent livsfarliga och nu ska detta skötas av personer som inte fått någon som helst utbildning. Har själv hört folk fråga om man ”kan ta dessa tabletter i kombination med andra” och fått svaret ”det går nog bra”. I mitt fall får jag t ex inte ta ens en enda anti-inflammatorisk tablett, inte ens receptfri, eftersom jag då kan få akut njursvikt. Tror du att vi får den informationen på ICA/Konsum eller var det nu är ?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2010-01-05 09:10)
    Nä jag blir ju inte så förvånad att du inte håller med. Har märkt det förut liksom :-). Utbildning är man skyldig att ha vid försäljning av apoteksvaror. Det finns med i paketet. Sen om man som person inte får ens äta receptfria läkemedel så får man den kunskapen av läkare. Men utbildning är ett måste där är vi fullständigt överens.

  3. lf

    Om du frågar personalen på ICA hur denna medicin fungerar och vilka biverkningar som den kan ha,vad får du för svar?Du Smetanina, menar du att monopolet kommit till för att vi skall bedriva diktatur?Nu förstår jag kanske att KD är på väg att raderas ut från den politiska kartan.Och detta är kanske en av de bästa mediciner svenska folket får.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till lf (2010-01-10 18:50)
    Jag har ställt bort cykeln då det är vinter. Men tydligen är en del fortfarande ute o cyklar. Jag skrev att det var två diktaturländer och Sverige som hade apoteksmonopol. Numera är det tack vare kloka beslut bara två kvar. Så dina kopplingar saknar relevans

  5. Bo-Gunnar Wikström

    Inte får personalen på besinmackar,affärer mm mm någon utbildning för att sälja mediciner. Tror du på det själv ? Detta handlar ju enbart om att fler privata ska kunna tjäna pengar = en ideologisk fråga. Tillgängligheten ökar, javisst – servicen kommer att bli oerhört mycket sämre. Varken apotek eller andra kommer att satsa på utbildning för då blir deras anbud för dyrt, och man får inte kontraktet. Det mesta i allt anbudsförfarande bygger på att den som lovar att sköta det sämst ska få jobbet. Alla anbud läggs ju alltid bara så att det billigaste vinner, sen blundar man när det går dåligt….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.