Eftermiddans fullmäktige.

På dagens fullmäktige kändes det fantastiskt att en ungdom var med och ställde frågan på Ungdomens frågestund som är en ny punkt på dagordningen.  Den tillkom efter en motion från oss Kristdemokrater och ungdomen här ovan ser ni pionjären som frågade hur man får tillgång till replokaler. Frågan besvarades av kommunalrådet som i svaret inte kunna låta bli att uttrycka sin glädje över att svara på en fråga från ungdomen. Hoppas fler ungdomar tar chansen att ställa frågor. Tänk vad demokratisk rätt att även ungdomarna får vara med och tala i fullmäktige och dessutom ha en egen punkt.

Under punkten ledamöternas frågestund ställde Ulf Eriksson en fråga utifrån händelsen för en tid sedan när en elev i Liljas matsal skadade sig i matkön. Jan Nilsson ställde fråga runt middagsbacken och jag ställde fråga runt äldreomsorgen vid Vännäs äldrecenter.

Som vanligt blir man ivrig att debattera när man äntrar talarstolen så jag fick en blick o tillsägelse av den alltid lika korrekte Lars Lilja som fullmäktiges ordförande. Bra med ordning o reda.Den ekonomiska redovisningen gav mer hopp än tidigare. Särkilt med de prognoser vi fått från SKL att staten har gett oss för lite pengar för innevarande år. Ekonomichefen avslutade sin redogörelse med orden: – Krisen är över.

 

Sedan beslutade vi om detaljplanen för nya förskolan på lägret samt om den ombyggnad på Rieck Mullers kök till ett mottagningskök samt även om finansieringen av bygget av förskolelokal i Tväråbäck.

Nerläggningen av Näringslivsservice är nu ett faktum beslutat och klart. Tror det blir bra att fokusera på dessa frågor på ett ställe i kommunen.

Ett antal taxeärenden passerade formellt beslut idag. Det är ju så att när det gäller alla taxeändringar så ska det upp till fullmäktige. En av taxorna vi antog var kostnaden för tillsyn av försäljning av medicin etc. Alltså tillsyn av de som framöver ska sälja vissa läkemedel.

Punkt nummer 22 var inte minst viktig när det handlar om det politiska livet i vår kommun. Punkten var helt enkelt sammanträdestider under året.

Vi hade i slutet av dagordningen också några valärenden. Val till arbetsgrupp för strategiska planen och hållbarhetsberedningen. I Hållbarhetsberedningen valdes min partikamrat Erik Sedig som v ordförande.

4 kommentarer

  1. LO

    Tack Hans-Inge för snabbreferatet från fullmäktige.
    Det känns dock en smula avlägset – läser det på en solig altan i södra Spanien.
    Jag längtar just nu inte alls efter fullmäktiges sammanträden.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till LO (2011-02-28 17:34)
    Härligt Lennart att du har ögonen kvar i Vännäs. Men jag delar att nog skulle även jag prioriterat det du gör just nu istället för fullmäktige, även om jag tycker det är trevligt. En sak som jag glömde ta upp är att vi till protokollet framförde vårt tack till dej efter alla dina tjänsteår i vår kommun. Missades tydligen att noteras i protokollet i samband med ditt sista fullmäktige och när du berättade om dina år i Vännäs kommuns tjänst. Så TACK Lennart!

  3. Maja

    haha, hans-inge, jag förstår din stolthet över att ni fått er vilja igenom via införandet av ungdomens frågestund på dagordningen, men – är inte aningens taget ur sitt sammanhang det här?
    jag valde att ta upp frågan på ungdomens frågestund för att det var en fråga som gällde ungdomsverksamheten i kommunen och för att frågan nått mig via ungdomar som vet att jag är engagerad i kommunpolitiken.
    jag hade lika gärna kunnat ta upp frågan under ledamöternas frågestund eftersom jag, vilket du mycket väl vet, är lika mycket ledamot i kommunfullmäktige som du själv är.

    än är det ingen ungdom utifrån som vågat sig dit, så målet är enligt min mening fortfarande långt ifrån uppnått.

    /maja brändström-nyström (v)

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Maja (2011-03-01 00:06)
    Målet att få ungdomar att engagera sig är inte bara mitt. Det delas av alla partier. Så även från ert parti kan jag tänka. Så då kan vi hjälpas åt att få engagerade ungdomar. Det är bra för demokratin. Men frågan kom från ungdomar och det är ett steg även om du var budbäraren som ju bilden inte annat än kan förstärka 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.