Badhus utan skattehöjning

På fullmäktige i måndags hade vi en fråga från allmänheten som var lite roligt pedagogiskt upplagd.

Det var Pelle Tingelöf allas vår lärare på Hammar sedan urminnes tider som hade en pedagogisk fråga till oss. Pelle är pensionerad för nu rätt många år sedan men om jag inte är fel underättad så vickar han en hel del fortfarande, eller gjorde då så för nåt år sedan när vi pratades vid.
 
Han la upp en overhead med massa kommunnamn på. Inte mindre än 44 kommuner här uppe i norr. Så ställde han frågan till oss: – Vet ni hur många av dessa 44 kommuner som inte kan presentera sig ha ett badhus i kommunen.
 
Lika snabb som frågan kom svaret från Pelle själv. Det är bara en sa han och visade med ena handens fingrar. Sen att svara på vilken kommun det är var ju inte så svårt.
 
Det är alltså enbart Vännäs kommun som inte har nåt badhus av alla 44 kommuner norr om dalälven. Det är lite pinsamt. Eller inte bara lite pinsamt utan mycket pinsamt. Han ställde också frågan om det var nåt parti som var villig att driva frågan om ett badhus.
 
Nu är det så att alla partier är rörande överens om att vi bör ha ett badhus i vår kommun. Men det handlar om hur vi ska omprioritera så vi får lös medel till driften av badhuset.
Vid rasten pratade jag med Johan Söderling och sa att nu måste vi sätta ner foten på nästa budgetberedning så vi budgeterar enligt standardkostnaden och då ska vi få några slantar över så vi kan lägga det på ett badhus. Men vi har ytterst svag budget under 2012. Så den tål verkligen inga stora utsvävningar.
 
Pelle sa att det finns personer som är villiga att vi höjer skatten för att få medel till ett badhus. Nu är det inte så helt enkelt och nog kan jag tycka att vi bör ha råd att finansiera ett badhus utan skattehöjningar. Vi kan nämligen inte höja kommunalskatten mer då vi måste ligga under Umeå:s nivå.
Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Ann-Louise

    Hej Hans-Inge! Intressant och bra att denna fråga aktualiserats, trots allt har Vännäs varit egen kommun i snart 30 år nu. Jag har en fråga: Hur löser andra kommuner driften av deras badhus? Vad ligger investeringen på i runda slängar?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Ann-Louise (2011-11-30 22:34)
    Andra kommuner prioriterar ur sin driftbudget helt enkelt. Det är dock lite lättare att lägga en budget där man redan avsatt medel för ett badhus. I vårt fall så måste vi minska ramen till någon/några av våra förvaltningar så vi får en slant över till driften av badhuset. Ska vi plocka från skolan eller ska vi plocka medel från äldreomsorgen? Känns inte lätt någondera.

    Själva investeringen är inte huvudproblemet utan mer driften årligen. I o f sig så blir ju driften dyrare varje år ju större summa man investerar. Investeringens storlek beror självklart på hur vi väljer att bygga. Bygga ihop med allaktivitetshus, bibliotek eller bara enskilt badhus.

    När man jämför sig mellan kommunerna så är det många av norrlandskommunerna som inte har ett utomhusbad som vi har. Detta kräver också underhåll och drift. Och det håller på vara högaktuellt att göra en hel del investeringar där för att det ska se någorlunda fräscht ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.