Är Hovrätten populistisk?

Man kan inte bete sig hur som helt mot kvinnor. Men att det nu gällande domslutet från Hovrätten är en medial dom är så dumt så det är egentligen inte ens lönt att kommentera men gör det ändå då jag inte kan låta bli.

Har suttit i Hovrätten i 11 år och dömt i flera uppmärksammade mål som Haga mannan, misshandeln med svärdet m fl och nu senast i målet där en kvinna blev våldtagen med en flaska. Men ALDRIG ens reflekterat över vad media skriver innan vi fattat beslut i de mål jag ska medverka i.

Det är rätt att tingsrättens friande dom mottogs på olika sätt. Det anordnades demonstrationer och den har tydligen ivrigt diskuterats i sociala medier. När så målet är uppe för prövning i Hovrätten anser vi i en enig rätt att gärningsmannen ska fällas till ansvar för det begångna brottet och förändrar alltså tingsrättens friande dom till en fällande dom.

Då är det många som höjer sina röster och anser att det är en medial dom. Alltså att vi i rätten ska ha lyssnat på opinionen och därav fällt avgörandet. Att bara påstå något sådan mot rättsapparaten visar att man inte vet vad man talar om.

I en huvudförhandling har vi att ta del av uppspelning från tingsrättens huvudförhandling och ytterligare förhör etc som kan komma till vid målets behandling i Hovrätten samt naturligtvis stödbevisning. Och när man har svurit domareden så kan man inte ta hänsyn till vad media skriver. Själv brukar jag inte ens läsa vad som skrivs innan för att vara fri när man sen ska döma.

Sen att media gör sitt yttersta för att få reda på fakta och skriva är jag den förste att intyga. I samband med Hagamannen så ringde både Expressen och Aftonbladet vid olika tider för att pressa fram information. Både nattetid, när jag borstade tänderna på morgon och vid varje samtal så stammade jag som ett mantra: – Jag hänvisar till rättens ordförande.

När de hört samma mening 4 ggr så blev frågan: – Jo vi förstår det men nog är det väl viktigt att döma ett långt fängelsestraff? Svarade: – Jag hänvisar till rättens ordförande. För om man råkar säga ja eller nej så klipper de som de tycker och de anser sig ha fått information. Liknande har hänt kollegor i landet som i tidningen dagen efter är på mittuppslaget i ett vinklat reportage. Visst finns det ofta allmänintresse i många mål men att jaga information på detta sätt är inte bra.

Om den friande domen från Tingsrätten i VF o SVD o NYHETER24, och den fällande domen från Hovrätten i VK o DN o EXPRESSEN o DAGENS JURIDIK

11 kommentarer

  1. Svenne

    Domen är en ren mediadom. Du gör dig löjlig om du säger något annat. Ni har medvetet bortsett från det faktum att det inte existerar någon stödbevisning och helt blundat för all bevisning för pojkens oskuld. Men det lär väl generera några extra röster för dig i nästa val och det är säkerligen det som var avsikten.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Eftersom du med all sannolikhet inte har hela bilden eftersom det är sekretess så vill jag bara säga att du har helt fel. Media har inget med domen att göra. Media kan tycka saker och spegla saker men kommer inte in i rättsalen och ännu mindre chans att de har nåt att säga när vi sitter vid enskild överläggning. Vi har inte medvetet bortsett från nåt och vi har heller inte bortsett från stödbevisning. Det har högsta domstolen sagt eftersom de inte omprövar domen.

  2. Svenne

    Jag har precis hela bilden klar för mig då jag bland mycket annat läst hela förundersökningen. Både du och jag vet att du medvetet ljuger då du säger att det inte är en mediadom.

    Ni hade bestämt er innan hur ni skulle döma och hovrättsförhandlingarna var bara ett spel för gallerierna. En av er kommenterar anonymt i VK vilket bara det i sig är häpnadsväckande och ett tecken på att ni inte har rent mjöl i påsen. Ordföranden går ut i medierna och säger sig stödja en samtyckeslag vilket säger en hel del om jävigheten.

    Men som sagt du lär nog få en hel del extraröster i nästa val. Detta oaktat de mänskliga kostnaderna. Kan man göra annat än förakta såna människor?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Redan lagt ut o den talar för sig själv. Pinsamt skrivet av dej men bra att du ändå insett det i efterhand!

  3. Svenne

    Domen är likafullt en ren mediadom. Den här domareden du svamlar om är av noll och intet värde. Det är du som är pinsam, Smetana, som förnekar att det är medierna som dömt. Du och ditt anhang visar också hur mycket ni föraktar kollegerna i tingsrätten. Men du kommer att få ditt straff förr eller senare. Det händer alla onda människor.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Din skrivning får tala för sig själv. Dummare text har jag inte sett på länge och det syns du inte vet vad du talar om. Detta blir den sista jag tar in av dej om du fortsätter med den tonen och ironiserar i sånt du inte har en aning om. Däremot är jag intresserad att hålla en saklig debatt om vårt rättväsende för om jag tolkar din skrivning rätt så lär det behövas.

  4. Svenne

    Det som ni gjort är att ni börjat med domen och sen argumenterat utifrån den. Det är en form av cirkelbevis som i alla fall jag enbart föraktar. Stödbevisningen är obefintlig. Men som jag än en gång upprepar. Det lär bli en fjäder i hatten i kommande val från pöbeln som förpestat insändarsidorna i lokaltidningarna.

    Det är hög tid att det bildas en grupp för män som falskanmäls för våldtäkt.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Eftersom det var en friande dom i tingsrätt så om det stämmer som du skriver så borde domslutet fått en annan vändning om vi som du skriver utgått från domen. Som du skriver går det inte till och jag önskar att du fått prya på ett mål så hade du insett på vilket fel spår du är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.