Klarsynta Sossar finns faktiskt!

Jag har bevis för det! Det vanligaste är att man som engagerad i ett parti först driver frågan internt men även om man inte får gehör av majoriteten så accepterar man utslaget och så står man i enad front då frågan ska diskuteras bredare.

Men sen kan man ha några som vidhåller sin linje och vägrar accepterar en annan ordning i frågan drots att demokratin fått råda och en majoritet sagt sitt. Det kan vara både smart och klokt i en del fall.

Nyligen fick jag ett person (ja det har varit många men tänker specifikt på ett samtal) som funderade hur man ska rösta. Han sa: — Jag är ju Sosse men jag kan inte förstå att man ska välja på folk o folk. Min retoriska fråga: – Hur menar du då?

– Jo att om man bor t ex i Umeå ska man ha större möjligheter till vård än då man bor i inlandet. För det är ju inte bara Dorotea och Åsele som vi nu röstar om utan jag ser det som en viktig princip att det ska vara lika vård för alla var man än bor, eller hur?

Ja vad svarar man på en sån klarsynt synpunkt. Det finns inte mycket att tillägga. Då kan andra sossar tala om att om vi röstar nej så röstar vi för att hela länet ska få en bra vård. Ser det som tom och osaklig retorik. Säg hellre att om ni röstar Nej så röstar ni som vi bestämt o då kan vi fortsätta göra som vi vill. Det är mer renhårigt.

2 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Att förespråka ”lika vård” oberoende av var man bor är något som nog bara politiker tror är något man kan få folk att tro är möjligt i verkligeheten. Att säga ”tulipanaros” går ju bra men….?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo men om inte man har den ambitionen är vi illa ute. Lagen ger ju det vid handen att var man än bor ska man ha möjlighet med samma vård. Men visst vi kan inte bygga lasarett i varje kommun. Så samordning måste förstås till. Men jag ser morgondagens folkomröstning som en principfråga mellan stad o land, län o huvudorter etc. Och visst måste hela Sverige leva och i vårt fall hela Västerbotten leva. Kan man driva och tycka fast man inte är centerpartist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.