Pensionärerna först!

Så är budgetförhandlingarna igång. En del sker bakom lykta dörrar medan annat sker inför öppen ridå.

Idag lägger Fredrik Reinfeldt sin önskelista. Att det skulle bli ett till jobbskatteavdrag var ingen högoddsare. Det ville man också ha förra året men fick ge vika för andra reformer. Så istället för att tala om att M får igenom allt så fick dom förra året inte igenom det enda de ville prioritera.

Ni som har följt med har sett vilka prioriteringar KD kommer att gå fram med i förhandlingarna. Vi kan tänka oss sänka skatterna men det ska först ske för pensionärerna.

Förra året fick vi igenom en skattesänkning och då talade man om att det bara handlade om en 50 lapp i månaden och att det i princip inte spelat någon roll. Jag önskade också större skattesänkning. Samtidigt så blir det ganska stora pengar för statskassan. Men vi fick igenom det medan M fick avvakta med jobbskatteavdraget och 50 kr för en som redan ligger på marginalen för länge sedan är välkommet.

Sedan fick vi också ifjol igenom ett antal reformer som gynnar de sämst ställda i samhället och förstås ett antal reformer för samhällets viktiga grupp barnfamiljer vilket känns bra för en kristdemokrat.

Jag är glad o stolt över våra prioriteringar även detta år och är övertygad att Hägglund och samordningskansliet kommer att göra allt för att vi ska få genomslag även detta år. Det vi prioriterar i förhandlingen detta år är alltså skatteavdrag för pensionärerna och sedan ett antal reformer för barn o familj. Vi kan också tänka oss ett jobbskatteavdrag som man kommit överens om i regeringsförklaringen men allt ska ske i rätt ordning.

2 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Två saker, Han-Inge!
    1. Det gladde mig det du skriver i början om att statsministers tal om ett ytterligare jobbskatteavdrag. Besviken blev när jag i slutet av inlägget i passande moderatblå text läser att du ändå kan tänka dig ett sådant avdrag ”om det sker i rätt ordning”. Skattesänkningar löser inga problem och är bara ett sätt att köpa väljare som inte bryr sig om att fundera över vilka konskvenser det får.

    2. Hur kommer det sig att KD tycks vara så nära att åka ut ur riksdagen, trots en hel del kloka tankar som partiet trots allt för fram? Jag godtar inte ett svar i stil med ”att ni inte nått ut till väljarna med er politik”.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Eftersom vi redan i regeringsförklaringen utlovat ett 5:e jobbskattavdrag så är det utifrån den bakgrunden jag skriver att vi kan tänka oss det bara det blir pensionärerna först och de satsningar vi vill få till inom familjeområdet och sedan fr de ekonomisk sämst ställda efter det om utrymme finns kan vi tänka oss jobbskatteavdraget.
      På din andra fråga är det svårare att på några korta rader svara konkret. Men en sak som du skriver är att vi inte kommer ut med vår politik på rätt sätt, men sen finns det massa fördommar mot partiet. Det är intressant att då personer som läser på vad vi skriver o står för dom blir genast intresserad o säger: – jaså var det så men det gillar ju jag också, och så blir man medlem. Sen behöver du nog inte vara orolig. KD kommer inte åka ur riksdagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.