Fullmäktige o skolnerläggning.

Så är det snart dags för fullmäktige igen. Tätt på given numera. Men om man som (S, V samt M) inte gör rätt får man göra om o göra rätt. Så byskolefrågan o budgeten är huvudtemat för fullmäktige.

Jag har nu varit politiskt aktiv i rätt många år. Tror det är 5: e mandatperioden och jag har vad jag kan komma ihåg inte missat ett fullmäktige på alla dessa åren. Men då har de varit kallade och inplanerade långt i förväg. Detta viktiga fullmäktige som är i morgon kommer jag inte ha möjlighet att vara på. Befinner mig utomlands, planerat sedan lång tid. Och som ni förstår så blev detta fullmäktige kallat bara ca en vecka innan. Så ni som förväntat er att jag ska komma och dundra på i talarstolen som jag gjorde när byskolefrågan var uppe i februari kommer bli besviken.

Men jag har mina partikamrater där och det känns tryggt och vi är klara på hur vi ska rösta i de svåra frågorna vi ha att hantera. När det gäller folkomröstningen som är insamlat namn till är det en självklarhet att den ska genomföras. Ett demokratiskt underskott ska inte förstärkas med ännu ett. Som kristdemokrat är det viktigt att lyssna på medborgarna även om en folkomröstning kommer i elfte eller kanske t o m i 13:e timmen.

När det gäller byskolorna och den debatt som varit runt denna fråga är det verkligen märkligt. Har nog skrivit det förr. Men fakta tål att upprepas. 3 partier röstade för att lägga ner byskolorna (s, v samt m) Resterande partier (kd, fp, c, mp) la ner sina röster. Det var alltså ingen i det läget som ville behålla byskolorna. Inget parti yrkade på att behålla byskolorna. Så vad vi hade att rösta om var att lägga ner dem eller att inte delta i beslutet.

Det var två partier som insåg det orimliga i den demokratiska processen o att inte frågan var berett på rätt sätt och inte ville delta i beslutet. Dessa deltog inte i frågan överhuvudtaget. Det var Kd samt Fp. Det visade sig i efterhand att inte delta var ännu klokare än vi då trodde ja det var rent olagligt beslut så det är upphävt.

Sen var det två partier som tydligen fortsatt tror sig ha sagt att det vill behålla byskolorna men som inte en gång yrkat på det. Möjligen har man skrivit det i bloggar o annat så man får folket att tro att de vill rädda bygden. Men man har inte varken lagt förslaget att behålla dem eller deltagit i beslutet om nerläggning. Detta gäller alltså C samt MP.

Nu får vi hoppas att de tar lärdom av den förra diskussionen och yrkar på att behålla dem om det är det de vill. För de kan väl inte än en gång lägga dimridåer för folket och mena att en återremiss löser frågan. Det verkar de faktiskt tro fortfarande.

Men nu är frågan uppe igen och nu är det nya tag. Och eftersom inte fullmäktige varit än så skriver jag inte hur vi kommer att rösta utan väntar tills omröstningen är gjord. Men en kristdemokrat har i sin ideologi att värna om de små nära gemenskaperna som bärande för individens egna val och trygghet. Vår ideologi kommer vi inte heller gå ifrån vid omröstningen på fullmäktige i morgon.

2 kommentarer

  1. Hans Granberg

    Kan inte alls hålla med om att det var ett olagligt förfarande utan det har med om man anser att
    skolnedläggningen är en övergripande kommunal fråga eller inte.
    Enligt kommunallagen behöver inte övergripande frågor gå genom en viss nämnd utan kan tas upp
    direkt i kommunstyrelsen för beredning.
    Vad som är övergripande eller inte tvistar de lärde , men jag anser att en skolnedläggning är i högsta grad en kommunövergripande fråga.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Men att det var olagligt har ju förvaltningsrätten dömt det hela till. Därav min skrivning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.