Sänkt skatt för ensamstående!

Miljöpartiet har gått ut med att de vill sänka skatten för ensamstående föräldrar.

Ett som jag tycker ett ganska humant förslag så där vid första anblicken. Men när man tittar på det utifrån barnens synvinkel så är det rent förkastligt.

Med förslaget så befrämjar man ju att separera föräldrarna för att få en lägre skatt. Och om man sen hittar tillbaka till varandra så blir man straffad med högre skatt.
 
Man ska inte straffas när man bor tillsammans som familj! Man ska inte straffbeskattas om man lever som familj för barnens bästa! Det ska inte styras samhället så att ensamstående föräldrar ska vara normen!
 
Men däremot är ensamstående föräldrar en viktig målgrupp att tänka på. För ofta handlar det om ensamstående mammor som kanske t om deltidsarbetar. Så MP har ändå tänkt på rätt målgrupp. Det välkomnar jag.
 
Men som Miljöpartist får man nog säga som Nalle Puh: – jag är inte dum, har bara otur när jag tänker.  Men det är knepigt att det ska vara så svårt att tänka utifrån barnens perspektiv. 
 
Så MP tänk om gör rätt och jag välkomnar att ni liksom KD tar barnens parti!
Etiketter: , , ,

9 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Jadu… Det låter fint att tänka på barnens bästa. Den som kanske har det kämpigast är en ensamstående och dessutom pensionär. För dessa ser jag inga lättnader från någon i allianspartierna. Jo, nån liten skattelättnad likt smulor från den rikes bord. Tänk om- tänk rätt.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-09-30 12:52)
    Jo jo. Om du inte unnar en garantipensionär en extra månadslön om året som inte en alliansregering gett om inte Kristdemokraterna drivit på den frågan. Sen låter det inte bara fint utan det är substans i saken. Barn och ungas uppväxtvillkor är och har alltid varit för KD viktiga frågor. Ta reda på vad som gjorts istället för att bara klaga.
    Delar din synpunkt att ensamstående och pensionärer ska prioriteras. Men inte på bekostand av barnen. Och får vi hålla på så kommer snart all skillnad mellan löntagare och pensionär skattemässigt vara utraderat. Det är KD:s mål. Till skillnad mot den socialdemokratiska regeringen som hade rätt många år på sig att förbättra för pensionärerna och gjorde ingenting.
    Så barnen är vårt fokus i alla frågor. Lyssna du uppriktigt på vår retorik så kommer du att höra det.

  3. Ensamma pappan

    Hej Hans-Inge!

    Skulle behöva mycket plats/tid för att ge dig det andra aspekter av denna fråga. Frågan är mycket mer invecklad än din snabba analys. Gillar inte din ”klappa-på-huvudet”-approach som dryper av en nedvärderande attityd.

    När det gäller förslaget så kan jag inga detaljer och det finns säkert saker att fila på. Precis som du sätter jag familjen först. Tyvärr lever vi i ett samhälle där det inte räcker att ena föräldern gör det. Får den andra för sig att nu ska jag dra så får man bara gilla läget.

    För mig kommer barnen alltid först och det har i mitt fall lett till att jag väljer att leva ensam på en ort där jag annars inte skulle funnits kvar. Att flytta för att jag träffat någon annan och skicka barnen fram och tillbaka är inte ett alternativ.

    Sen blir jag så trött på synen på ensamma föräldrar och här lägger du dig platt för ett i samhället heligt ämne. Tydligen är det bara mammor som är ensamma föräldrar. Någon enstaka gång kan det handla om den ensamma föräldern. Har dock aldrig hört talas om omtanke om den ensamma pappan. Varför är det så?

    /En pappa som kämpar för sina barn varje dag.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Ensamma pappan (2012-09-30 13:53)
    Jag blir glad när jag läser vad du skriver. Här har vi en pappa som förstått vad det handlar om. Barnen i första rummet. Det kommer du inte ångra, och det kommer de nog att vittna om när de växer upp.

    Visst är det som du skriver att om en åker iväg så sitter man där ensam oavsett man vill det eller inte. Och det är ofta män som reser iväg när ansvaret blir för tungt. Och jag skäms i det sammanhanget att vara man. Men att du stannat kvar och tagit ansvar tycker jag du ska vara stolt över.

    För mig är det ingen skillnad om det är en ensam mamma eller pappa. Skrev att det ofta är en mamma. Men det finns i likhet med det du skriver en syn i samhället som inte är korrekt. Det är samma sak som att det först för nåt år sedan blivit dömd en mamma som utnyttjat sitt barn sexuellt. Det finns nån syn att mammor inte gör sånt utan det måste vara pappor. Och ingenting är så fel som detta.

    Tack för din kommentar. Den gläder mig att det finns män som inte springer iväg så fort man kan utan tar sitt ansvar. Säger det igen: – Du ska vara stolt över det du gör.

  5. Kjell Hedman

    Jag förstår inte varför du missar lågavlönade ensamståendes barn en bättre tillvaro. Det är ju inte barnens fel att ensamstående föräldrar kan ha det tufft ekonomist.

    Och det var ju Alliansen som drev igenom att pensionärer sjuka och arbetslösa skulle betala mera skatt än dom som jobbar. Så skyll inte det på någon annan

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Kjell Hedman (2012-09-30 16:08)
    Nej jag missunnar inte barn en bättre tillvaro. Inget barn! Därför skrev jag också att i första anblicken verkar förslaget bra. Men man måste se igenom hela bilden.

    Du skrivar att alliansen missunnar pensionärer och sjuka. Vad alliansen har gjort är att man sett till att ta fram ett skatteavdrag som man erhåller när man jobbar. Det är skillnad. Och får nu KD fortsätta driva skattesänkningar för pensionärer så kommer en femte nästa år. Är det att driva igenom att de ska ha högre skatt?

  7. Jan-Erik Vahlström

    KD har ju stått bakom flera skattesänkningar för endast dom som jobbar (jobbskatteavdragen). Så du menar att det är att bara klaga att se denna i högsta grad orättvisa skillnad. Det är föga smickrande bortförklaring. Du skyller på socialdemokraterna. Vad jag kritiserar är just denna orättvisa som ni kallar jobbskatteavdrag och som har genomförts av just alliansen. När det gäller jobb som denna skattesänkning skulle ha medfört så finns det ju flera undersökningar som säger att detta har knappast medfört några nya jobb även om moderaterna (KD?) påstår att det har skett. Vad som har skett är ju att man har drenerat statskassa på mångmiljardbelopp. Att just KD, som säger sig värna om vissa grupper, formligen går i spetsen för detta gör att man ser partiet endast som ett stödparti för moderaterna. Jag minns KD:s begynnelse. Då uppfattade jag att det var det ett parti som verkligen värnade om dom grupper som hade det svårare. Numera är det ett moderat parti bland flera. Man säger sig värna om vissa grupper, men när det kommer till kritan så är det även här egoismen som är ledstjärnan och som genomsyrar hela alliansen. Kalla det gärna att klaga om du vill.

  8. Krister Andersson

    Förslaget ska givetvis diskuteras som alla andra. Om barnet var viktigast i kd:s värld så vore detta inget dåligt förslag, men där är ju kärnfamiljen högst prioriterad. Att människor skulle undvika att bo tillsammans för att de får 400:- i skattelättnad visar kd:s uppfattning om boendekostnader. Det tragiska i sammanhanget är att kd har ansvar för bostadspolitiken. Människor som undviker att bo tillsammans för att de får 400:- i skattelättnad bör förmodligen inte heller bo tillsammans. Vilka som har egentligen har otur får vi veta valdagen 2014!

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Andersson (2012-09-30 17:16)
    Oj vad du tar i Krister! Otur pratar du om. Tydligen har du redan nu spått valutgången. Då kan jag säga till dej att det kommer hända mycket innan dess. Som exempel kan jag säga att inför valet 1998 var vi uträknade av alla i majmånad. När valdagen kom ca 4 månader senare så hade vi tvåsiffrigt procenttal. Så osvuret är nog bäst.

    Som Miljöpartist ska du försvara förslaget. Det är din roll. Men jag tycker du nervärderat ert eget förslag när du säger att det ”bara” rör sig om 400 kr. Sen gör du några knepiga kopplingar som hamnar in på att vi har en annan syn på bostadspolitiken.

    Jag är glad att det är Stefan som är ansvarig för bostadspolitiken. Det har aldrig hänt så mycket inom den delen på länge. Och han är en minister som jagar på. För övrigt kommer jag kalla upp honom i höst och troligen den 6 december blir det en paneldebatt etc mest troligt i Umeå så då kan du komma och ställa dina frågor inom bostadspolitiken så kommer också du bli imponerad.

    För KD är alla familjetyper lika viktiga. Och särskilt barnens perspektiv i alla situationer. Har du hört nåt annat parti prata om barnen?
    Du klankar ner på kärnfamiljen. Säger du att det är dåligt för barnen. Då talar du mot all expertis på området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.