Pepparkakor och barnskötare

Oj vad gott det luktar hemma i kväll. När jag kommer hem så slås jag av pepparkakslukten. Marianne har bakat sina ljuvligt goda pepparkakor. Och då vet man att julen närmar sig.
Sen brukar det vara lussekatter, anisringar, havrekex m.m. Hon är suverän på att baka. Ja inte bara på att baka utan på mycket, mycket mer.

KD i Vännäs hade sitt styrelsesammanträde för december igår och vi avhandlade en diger ärendelista. Men effektiv och stringent som vi är så hann vi ändå avsluta mötet inom planerad tid. Ja ok några minuter över blev det ändå. En fråga som vi diskuterade var naturligtvis den pågående debatten om barnskötarna och dess vara eller inte vara.

Som ni förstår av mina tidigare inlägg så torde det framgått vad jag tycker om det beslut som fattades i BoU för en tid sedan. Nu har BoU haft sammanträde idag och i morgon kommer en insändare i denna tidning hur vi anser vi ska gå vidare i frågan. Och den tänker jag du ska få läsa innan den kommer ut. Så håll till godo.
_____________________________________________________________
Uppvärdera barnskötarna
Vi kristdemokrater är inte emot att förskolorna i Vännäs ska ha en högre andel förskollärare i framtiden. Detta är ett långsiktigt beslut som fattats i politisk enighet. Det är också en rekommendation från skolverket, men enbart en rekommendation! Nu har barn och utbildningsnämnden fattat ett beslut för att skynda på detta. Tyvärr reserverade vi oss inte mot detta beslut. Vi ser nu att beslutet får oanade konsekvenser och vill omvärdera det. Nu råder övertalighet inom barnomsorgen och då hoppas vi att socialdemokraterna inser det orimliga i att barnskötare med flera års arbetslivserfarenhet tvingas sluta. Att enögt stirra på personalens formella utbildning är inte liktydigt med att höja verksamhetens kvalitet. Vi tror att en barnsköterska med lång erfarenhet är bättre rustad att ta hand om våra barn än en nyutexaminerad förskollärare. Vårat förslag till majoriteten är att göra en validering av barnskötarnas kompetens. Det innebär att man som barnskötare med lång erfarenhet och goda vitsord kan jämföras med en förskollärare. Det finns barnskötare i Vännäs som inte vill göra något annat än att arbeta med barn, och barnen vill vara med dem och vi förstår inte varför de inte får vara kvar i verksamheten. Så nu hoppas vi på att denna fråga kan omvärderas i politisk enighet.

Kristdemokraterna i Vännäs
Hans-Inge Smetana, gruppledare
Martin Hermansson, ledamot i barn och utbildningsnämnden
Birgitta Ödling, ersättare barn och utbildningsnämnden
___________________________________________________________
Så tycker vi Kristdemokrater och jag hoppas att alla partiet hakar på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.