Samordning för dej som medborgare.

Visst låter det vackert och bra. Vår regering har förstått den kritik som finns när man som medborgare hamnar mellan olika myndigheter och som enskild medborgare har man då inte mycket att säga till om. Och hur rättssäkert är detta kan man ju fundera.

Men detta har man tagit till sig och föreslår i en lagrådsremiss ändringar i lagen om samtjänst vid medborgarkontor.
Visst låter det som ljuv musik. Orsaken är naturligtvis att underlätta samarbetet mellan myndigheter, landsting och kommuner till medborgarnas fördel.

Bland annat föreslås att kravet på regeringens godkännande ska tas bort och att hanteringen av samtjänstavtalen förenklas betydligt. Förslagen innebär också att begränsningarna för vilka typer av beslut som får fattas inom samverkansområdena tas bort och att det, på det statliga området, ska bli möjligt att avtala om fler typer av ärenden än vad som är möjligt idag.

Alltså subsidiaritetsprincipen igen – beslut på lägsta möjliga nivå. Vilken höjdare.

– Vi vill förbättra förutsättningarna för medborgarna och företagen att få god offentlig service oavsett var i landet man bor. Det ska vara enkelt att få hjälp om man till exempel blir arbetslös, om man vill starta företag eller om man behöver råd kring föräldraledighet och barnomsorg, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Som det är idag krävs exempelvis regeringens godkännande för att ett avtal om samverkan ska vara möjlig. Det anser jag är orimligt. Samverkansmöjligheterna är idag också kraftigt begränsade och får endast omfatta vissa specifika ärenden av enklare slag.

Och det går relativt snabbt i dessa sammanhang. Förändringen föreslås börja gälla den 1 juni 2009.

Heja Mats Odell. Jag vet att du brinner för frågor som underlättar för medborgarna i myndigheterna kvarnar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.