K-G gillar Kristdemokraterna!

H-I SmetanaK-G har sagt att han överväger att bli Kristdemokrat. För en tid sedan presenterade Maria Larsson ett antal förslag och möjligheter för äldre att bl a arbeta längre. Hon är ordförande för den grupp inom Kristdemokraterna som jobbar med politikutveckling inom äldrepolitiken. I gruppen är det duktigt folk inom området från hela Sverige. Det ingår också en fd Vännäsbo i gruppen nämligen Docent Sture Eriksson. Han jobbar vid Geriatriskt centrum i Umeå.

Gruppen föreslår följande:

1.En lagstadgad rätt att gå ned till deltid från 61 års ålder. Det är samma ålder som möjliggör att man kan lyfta sin pension, varför detta kan kombinera detta på valfritt sätt. Den som till exempel vid 63 års ålder lyfter sin pension pensionerar sig till 25 procent, kommer att behöva arbeta till 67 års ålder, för att få samma pension som om han eller hon gått i pension helt vid 65 års ålder.

2. En lagstadgad rätt att vara kvar i arbetslivet till och med man är 72 år gammal.

3. Individinriktad programverksamhet för personer 55+. När det blir tuffare på arbetsmarknaden blir det svårare för 55+ att byta eller få nytt arbete. Vi vill därför ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att se till att individinriktad programverksamhet erbjuds till personer 55+ som vill byta arbete.

4. Förbättrat jobbskatteavdrag. Det dubbla jobbskatteavdraget för äldre har redan i nuvarande utformning uppmuntrat många att stanna kvar i arbetslivet lite längre. Vi vill att det ska gälla från samma dag man fyller 65 år; inte från det år man påbörjar som 65-åring.

5. Kompetensskatteavdrag. Ge både arbetstagare och arbetsgivare rätt till avdragsgilla avsättningar för att göra det möjligt för den enskilde att spara ihop till perioder av kompetensutveckling. Det stärker den äldres ställning på arbetsmarknaden.

6. Rätt till tjänstledighet. I dag finns en rätt att söka tjänstledighet för att studera och starta företag, men inte för att pröva annat arbete. Vi vill införa en lagstadgad rätt för alla 55+ att pröva ett annat jobb; inte minst viktigt för dem med tunga arbetsuppgifter inom vård och omsorg.

7. Underlätta övergång till konsulttjänst. I exempelvis Japan är det vanligt att den som nått pensionsålder fortsätter som konsult på sin gamla arbetsplats. Vi vill ge alla 55+ tillgång till seniorrådgivning i företagande så fler vågar ta det här steget.

8. Inrätta ett äldrekompetenscentra. I Norge finns ett centrum för seniorpolitik med regeringsuppdrag att arbeta för fler seniorer i arbetslivet. Bland annat får arbetsgivare hjälp att genomföra en aktiv seniorpolicy. Ett sådant vill vi se även i Sverige.

Sen kan man läsa Bodéns ledare som beskriver saken. Och man kan verkligen fundera på vilken planet herr Bodén sitter på. Rent faktamässigt finns det massa brister i det han skriver men sen har jag oerhört svårt att förstå hur man får dessa förslag till att befrämja klasskillnader.
Alla förslagen bygger på att man ska ha rätt

om man vill.

Inget tvingande ska finnas med. Och det är tydligen det som bl a Kalle Sjöström gillar, och fler med honom, förutom Bodén förståss. Bodén gillar alla tvingande reformer dem höjer han till skyarna. Titta tex på vad han tycker om föräldraförsäkringen. Där vill han inte ha någon valfrihet att föräldrarna själv ska få välja utan det ska Mona Sahlin göra.

Visst är det bra när man själv får välja. Och dessutom att vi får behålla den kompetens många av de äldre har i samhället.
Bodén ondgör sig över att de äldre tar arbeten av de yngre. Tror mig kära Lars att arbeten räcker både till äldre och att de yngre bereds möjlighet. Men det kräver också att ungdomar är villiga att komma in på arbetsmarknaden möjligen första året utan VD-lön och utan en direktörs arbetsuppgifter. Men jag håller med att det krävs åtgärder för att få våra unga i arbete. Men detta kräver en egen bloggtext längre fram.

Vår förra partiledare hade en devis:

Ålder är ingen sjukdom

Han har helt rätt den goda Alf.

Så välkommen Kalle!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.