Kommunstyrelsen -Vännäs ekonomi

I eftermiddag hade vi kommunstyrelsen. Inte mindre än 28 ärenden på listan och så blev det nåt extraärende dessutom. Så ni förstår detta med 2 timmar höll inte. Vi höll faktiskt på från 15 till 18.20. Så vi gjorde det bra ändå som hann genom ärendelistan. Men vår ordförande Johan Söderling var påpasslig med klubban så fort han hörde ordet "bifall" eller lagt sina propositioner som vi skulle förhålla oss till.

Många ärenden kräver egentligen betydligt mer diskussion så framöver kommer vi nog att ändra på tidpunkten för mötet. Vi har alltid så tajt med tid när det gäller kommunstyrelsens möten. Och det är många viktiga frågar som behöver dryftas. Och ni vet hur politiker är. En del pratar bara för pratandets skull. Men några sådana politiker har vi ju inte i Vännäs. .

Det var en del synpunkter vi hade på frågorna men majoriteten var särskilt lyhörda idag. Så vi fick faktiskt gehör för många frågor. Det är faktiskt en gemytlig stämning på KS. Visst kan det bränna till ibland men alla är bra på att skilja på sak o person. Det måste man som politiker.

Bl a så hade vi lagt en motion från borgerliga gruppen i vård o omsorg som jag författat angående det förebyggande alkohol och drog förebyggande arbetet. Vi vill att ansvaret ska ligga på kommunstyrelsen. Och det kommer framtida utredning att ta ställning till längre fram. Så vi får tacka att vi fick gehör för dessa synpunkter.

Av dessa 28 punkter så var det naturligtvis några som drog till sig extra uppmärksamhet. Tänker speciellt på den ekonomiska informationen och de beslut vi hade att ta ställning till. Det visar sig att finanskrisen har hittat ända fram till Vännäs kommun. Har klappat på dörren till kommunhuset och någon har släppt in honom.

Sveriges Kommuner o Landsting gör prognoser på skatteintäkterna till kommunerna under löpande år. Den senaste prognosen visar att vi ska få ca 5, 7 miljoner mindre i skatteintäkter under 2009 än den prognos vi hade när vi tog budget. Det kommer en ny prognos den 19 februari så vi beslutade vänta på den innan vi vidtar åtgärder. Så vid kommunstyrelsen sammanträde i mars kan vi tvingas ta till svångremmen ordentligt och kanske ändra ramarna redan för 2009. Inte rolig åtgärd. Men finanserna kan tvinga oss. Lägg därtill att 2008 års resultat blir ca 8 miljoner mindre än budgeterat så som det syns ny så kommer vi i bästa fall av världar att hamna ovanför plustecknet på nedersta raden. Orsaken är att verksamheterna går med budgetunderskott. Egentligen alla verksamheter utom vård o omsorg. Men då ska vi komma ihåg att fullmäktige beviljade 4,5 miljoner extra till ramen detta år. Och kanske har vi rätt storlek på ramen nu. Har under flera år funderat hur stor ska ramen vara.

Ja ja sånt här diskuterar vi och beslutar om dina skattepengar. Men vi ska vara glada att vi har en offentligt finansierad välfärd. Hur skulle det annars ha sett ut? Däremot kan man som kristdemokrat sakna mångfalden många gånger. Vi har ju för en tid sedan "lånat" en 50-öring av dej som skattebetalare. Men att vi i detta läge ska ha möjlighet att betala tillbaka är tyvärr en omöjlighet. Men vi har det i åtanke längre fram. Men jag lovar att du ska få så mycket som möjligt för din insats till välfärden. Det är vår uppgift som förtroendevald.

2 kommentarer

  1. Kalle S

    Tack för rapporten från KS-sammanträdet, serverat nära nog i realtid.

    Men om den där mysiga stämningen nästan aldrig leder till reservationer mot majoritetens beslut, blir det svårt för oss väljare en dag att veta vem vi skall rösta på.

  2. H-I

    Jo så är det. Nja det torde väl inte vara svårt för dej i alla fall vad jag förstår. Men visst är det saker som skiljer oss åt och det ganska rejält. Men jag tycker det är fint när majoriteten lyssnar på oppositionens förslag och det blir sedan beslutet. Vi hade tre sådana på senaste KS. Men min bedömning är att väljarna mår bättre av att vi inte hela tiden strider med varandra. Har t ex Nordmaling som skräckexempel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.