Egen besvikelse styr ens handlingar.

Detta är del tre i svaret till K-G.

Att Carin Stenström som var en av de tongivande i programmet Debatt är besviken och går till Junilistan är helt OK. Hon har varit besviken ända sedan förra provvalet till parlamentet för 5 år sedan både på väljarna och partiet. Sedan dess har hon ägnat sin tid att nerskriva partiet i Världen idag. Och i programmet framgår ju hennes privata fortsatta besvikelse tydligt. Det är lite pinsamt om man inte får den position man önskar så ägnar man sin tid att smutskasta. Men tyvärr har alla partier sådana personer. Men visst hon har rätt i en del synpunkter men även dem är kryddad med besvikelser.

Ledarskribenten på GP Gert har en grundsyn som jag delar. Han påstår precis som jag att listan är fattat i demokratisk ordning. Men att i en nominering är det alltid folk som blir missnöjda. Värre än så ser jag inte grundorsaken till stormen i ett vattenglas.

Sen påstås att Göran Hägglund inte har partiets förtroende och att han får stå som en syndabock inför att Lennart inte finns med på listan. I så fall är jag lika stor syndabock för jag antar att Göran Hägglund och jag röstade på samma sätt. Alltså jag menar att han inte har större skuld i denna fråga mer än nån annan. Däremot har han som partiordförande ju del i framtida tankar i hur och vilken politik vi ska driva framöver. Och i dessa delar kan man tycka olika saker. Och där ligger hans ansvar.

I programmet framkommer det att flera distrikt är besvikna på Göran. I själva verket är det ett distrikt Gotland som företräds av en ordförande med den åsikten. Och enligt källor så har han slutat som distriktsordförande. Skulle kritiken vara så massiv som framgick i programmet borde nog Göran ompröva sin roll. Men det är inte så. Vi har ju 20 distrikt som sagt nåt helt annat.

KD-SD
Man påstår dessutom i programmet att många Kristdemokrater kommer att gå till Sverigedemokraterna. Jag tror inte att mina forna partikamrater är så vilsna att man kör så i diket och blir Sverigedemokrater. Undersökningar visar inte att Kristdemokraterna tappar i någon större utsträckning till Sverigedemokraterna. Utan det kommer mer från Moderaterna och Socialdemokraterna men naturligtvis droppar det lite missnöjesyttringar från alla partier.

Programmet Debatt beskriver KD som ett litet parti i Europa. Det måste tyda på total okunskap. Här i Sverige (om man ska tro opinionssiffrorna) är vi relativt små. Men så är inte fallet i Europa. Ta t ex Tyskland. Där är partiet så stort att det har regeringsmakten. Många tror att Angela Merkel är moderat. Men hon är Kristdemokrat och är regeringschef. Så inte är vi små i Europa.

I programmet nämndes också tappet av medlemmar. Att vi ska ha förlorat tusentals medlemmar säger Janne Josefsson. Jag har medlemslistan så sent som för 2 veckor sedan och vi är fortfarande det tredje största partiet i landet utifrån medlemsantalet.(visste du det?)Visst vi har tappat några medlemmar det senaste året (har alla partier) men inte mer än vi gjort tidigare. Det är ju en allmän trend i samhället. Och det rör sig inte ens om tusen medlemmar i hela landet. Så vart Janne fått den siffran ifrån tyder på dåligt underbyggd fakta.

Slutligen vill jag kommentera som helt riktigt lyfts fram att vi ändrat vårt förfarande när det gäller provvalet. I EU valet var det stämmoombuden som röstade. Tidigare var det alla medlemmar som hade möjlighet att delta. Men det var just bara en möjlighet och partiet skickade brev etc. till alla medlemmar och vi hade ett lågt deltagande i provvalet till parlamentet med onödigt stora kostnader till följd. Att ändra det till att stämmoombuden ska rösta när de ändå är samlad till stämma gjorde att vi fick ett större deltagande procentuellt än tidigare. Så det låg inga andra tankar bakom än just få ett större valdeltagande och inte på något sätt nån tanke att minska demokratin.

Så slutligen K-G (orkade du läsa allt?) Jag har försökt med underbyggd fakta beskriva min syn. Ja jag anser att Janne Josefsson ägnar sig åt sensationsjournalistik och jag tror när detta lagt sig så kommer möjligheten att prata om en lista med fräscha personer som kan göra ett bra arbete för svenskarna nere i Bryssel. Visst nog funderas det över opinionssiffrorna. Men det är siffrorna på valdagen som gäller. Och sen har forskare kommit fram till att små partier som KD missgynnas i undersökningarna. Så anser Sören Holmberg när han gör sina analyser av opinionen. Jag är inte så orolig. När media slutat finna nöje i att förminska partiet så kommer opinionssiffrorna se helt annars ut.

För övrigt så kom mätningen från TV4/Novus Opinion väljarbarometer för januari 2009 i helgen. Där skriver man så här om KD: Kristdemokraterna ökar 0,9 procentenheter till 5,1 procent. Inget talar därmed för att Kristdemokraterna missgynnats av den senaste tidens kritik bl. a. av hur man gick tillväga för att fastställa partiets lista till Europaparlamentsvalet.
Jag tror också att SIFO släpper sin undersökning snart. Men jag vet att TV4/Novus har ett större underlag i sina undersökningar.

Du som missade programmet Debatt kan se det här. Ta då med dig bakgrundsfakta jag skrivit ovan så kanske du också ser den sensationsjournalistik som Janne Josefsson bedriver. Vill du veta exakta siffror i provvalet får du höra av dej.

Härmed avslutas denna redogörelse av en fråga som fått helt fel proportioner. Hädanefter väljer jag att fokusera på de namn som finns på listan när jag talar om EP-valet.

8 kommentarer

  1. Kalle S

    Tack för din mycket utförliga beskrivning av frågan mot bakgrund av verkligheten och hur den beskrevs i Debatt.

    Ingen kan påstå annat än att du är en mycket ambitiös KD-politiker och tillika ombudsman för det partiet.

  2. Ska inte ske i kd

    Trist att det blev som det blv. Trist oxå att du försvarar det.
    Jag håller med Brage i Åsele.
    Sånt här ger mer politikerförakt.

  3. H-I

    Hej
    Har egentligen en policy att inte svara på sådant där författaren inte ger sig tillkänna. Men gör det
    ändå denna gång.

    Jag försvarar demokratiskt fattade beslut. Inget annat. Ett röstetal med 50 mot 18. det är det jag försvarar.

    Sen kan man ha olika åsikter om Lennart det har jag full respekt för, och om han ska vara med eller inte, det är en annan sak. Men nu är beslutet fattat i god demokratisk ordning och listan är beslutad. Och vi har att förhålla oss till det.

    Men det har inte gått till på ett oschyst sätt utan helt i enlighet med våra stadgar. Och det är det jag vill påpeka. Provvalet är endast rådgivande.

    Sen får du förklara för mig hur demokratiskt fattade beslut spär på politikerföraktet?

    I så fall är politikerföraktet framme så fort jag inte får min vilja fram. Då är man tyvärr inte demokratisk.

    Politik är många gånger kompromisser.

    Kommenterar inte min partikamrat Brages åsikt offentligt. Det tar jag med honom personligen.

  4. en väljare

    Jag tycker att det är starkt av Kd att ta den här fajten nu. Nu blir Kd ett alternativ för flera i EP-valet.

    Lycka till!

  5. Leif Danielsson

    I de flesta opinionsmätningarna visar det sig att kd:s sympatisörer är kritiska till EU i motsats till partiledningen. Det är här det skär sig. I valet måste kd-väljarna bestämma sig.
    Byta parti eller byta åsikt.
    Bl.a Björn von der Esch och jag har bytt parti!.
    Vi kandiderar nu på Junilistans 2:a respektive 5:e plats istället för kd.

  6. H-I

    Ja det är helt riktigt att det i KD är många medlemmar som är negativ till unionen. I alla partier finns detta fenomen. Möjligen är det procentuellt större andel i KD.

    Jag är också en av dem. Röstade nej till EU en gång i tiden och nej till EMU.

    Nu är det dock så att Europeiska Unionen finns och då är det viktigt att man skickar dit det bästa folket som gör det bästa arbetet för svenska folket.

    Jag har liten förståelse för Junilistans agerande. Man strävar efter platser i parlamentet men vill helst lägga ner unionen. Sen om man tar del av röstförfarandet i parlamentet från Junilistans företrädare så blir man ännu mer fundersam.

    Så nej Leif, fast jag är kritisk till överstatlighet så är Junilistan inget alternativ. Ni kan ju ändå inte fullborde det ni önskar och lurar folket att tro ? lägga ner Europeiska Unionen.

    Man väljer inte heller fotbollsspelare till laget som inte vill spela fotboll utan bara vill lägga ner sporten.

    Du nämner om avhopp från KD till Junilistan. Som du känner till så har vi också det omvända. Som du vet så har vi idag två mandat i parlamentet då Lars Wohlin hoppade av junilistan och blev kristdemokrat. Så den möjligheten finns också för dej.

    Välkommen!

  7. Nu ännu säkrare Kd väljare

    Man får väl önska dig Lycka till Leif.;-). Tveksam att välja en bagare som inte vill baka..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.