Nedskrivning av skatteprognosen

Den information som kommit fram sedan årsskiftet visar att den ekonomiska krisen blir djupare än beräknat. Mot den bakgrunden har Sveriges Kommuner och Landsting reviderat ned sin skatteprognos ytterligare.

– Konjunkturbilden har förändrats i negativ riktning. Det märks tydligt i dagens prognos som medför att kommunsektorns skatteintäkter nu beräknas bli 5 miljarder kronor lägre i år och nära 11 miljarder kronor lägre nästa år än i vår förra prognos strax före jul, säger Clas Olsson, chefekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Eftersom det stämmer ganska bra att Vännäs är en promille av övriga Sverige så torde detta göra för Vännäs del i storleksordning 5 miljoner detta år och ända upp till 11 miljoner nästa år. Det blir verkligen knepigt att spara in dessa pengar. Men vi ska komma ihåg att Vännäs har en låg arbetslöshet vilket påverkar dessa siffror, möjligen till det positivare. Vi ska resonera om skatteprognosen på nästa kommunstyrelse.

Sedan i december 2008 har flera saker inträffat som påverkar bilden av framtiden i negativ riktning. Bland annat har bedömningen av skatteinkomsterna för 2008 justerats ned, vilket påverkar prognosen för de kommande åren. SKL ser också att den förväntade återhämtningen av ekonomin har skjutits fram i tid och att det planerade införandet av en ’broms’ i pensionssystemet i januari 2010 påverkar det kommunala skatteunderlaget och därmed sektorns ekonomi.

– I vår prognos ökar skatteinkomsterna med blygsamma 1,6 procent 2010. Skulle bromsen inte utlösas hamnar ökning på ca 2 procent, vilket fortfarande är den lägsta ökningen sedan 1993, säger Clas Olsson.

– För att dämpa effekterna av den fallande konjunkturen vill SKL att regeringen ger snara besked om en ökning av statsbidragen till kommuner och landsting för de kommande åren, säger Clas Olsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.