Bokslutet 2008

H-I Smetana”Chefen” inleder mötet stående.

Förmiddagen idag var första mötet ang. bokslut 2008 och budget 2010. Vi hade som vanligt ett intressant samtalsklimat där vi bryter åsikter på ett konstruktivt sätt. Men vi har väl haft roligare siffror att prata om nån gång. Men det positiva är att vi trots allt gör en vinst på 47.800 kr exkl. de helägda bolagen.

Så du kanske tänker ja men då får vi vara nöjda.
Man behöver inte vara doktor i ekonomi för att förstå att vi behöver några kronor över för att vi ska ha till reinvesteringar etc. Vi hade budgeterat med ca 9 miljoner på nedersta raden och det blev alltså ovanstående siffra. Men vi klarade balanskravet men någon god ekonomisk hushållning har vi nog tyvärr inte haft.

Vi har också ett antal ekonomiska mål i kommunen. Ett är ett vi ska ha 1 krona per invånare på nedersta raden på resultaträkningen. Detta är som jag skriver ovanstående så att vi ska ha möjlighet till reinvesteringarna.

Ett annat mål vi har är soliditeten. Det är helt enkelt ett mått på förhållandet mellan eget kapital och lån. Här har vi målet på 40 %. Detta har vi inte klarat utan hamnar nån stans på 36%. Så de två mål vi satt upp har vi inte klarat. Plockar vi dessutom in pensionsskulden så får vi ett negativ soliditet på -4%.

Finanskrisen har alltså gjort ett hål på ca 5.5 miljoner i vår kassa. Det är bland annat nerskrivning av portföljvärdet och den fördyring av räntor vi sett under 2008. Resterande från ca 9 miljoner ner till ca 47 tusen är att alla verksamheterna redovisare negativa resultat mot budget. Så av olika orsaker hamnar vi där vi är. Så vi går in i arbetet med budget inför 2010 med ett större krav på besparing i alla förvaltningar. Prognosen inför 2010 års budget visar på nästan 15 miljoner mindre än vi tidigare skissat på. Som ni vet gör vi budget för varje år, men vi gör en budgetplan för tre år. Så vi har skissat på 2010 tidigare.

Vi har dock glädjeämnen i bl a att pensionsskuldens senaste prognos visar lägre siffror än tidigare. Så möjligen har vi lite pengar över här. Men dessa ska vi nog amortera så vi gör enligt kommunallagens intentioner att vi inte för över kostnader till kommande generationer.

Arbetet fortsätter och siffrorna till trots så är det intressanta dagar. Dels samstämmigheten i våra samtal, men också att det ges möjlighet att låta kreativiteten flöda. (trots vi har våra förfäders ögon tittande på oss. För er som läst tidigare inlägg på min blogg)

Bilden ovan.
För er som tror att vår "chef" Johan Söderling inledde mötet stående för att han var mer högtidlig än vanligt har fel. Johan deklarerade att han ville stå pga vissa kroppsdelar kommit i kläm när han på sin bräda åkte utför vidderna under påsklovet. Ja kanske inte när han åkte utan snarare att det var möjligen mera vid närkontakt med den vita snön. Han är sportig vårat kommunalråd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.