Apropå bokslut.

Trots krisen som alla talar om så går en hel del kommuner inte så dåligt, eller rättare sagt riktigt bra. Bokslutet för 2008 visar att kommunsektorn (alla kommuner i landet) går med 6 miljarder i överskott.

Som ni vet så redovisar Vännäs Kommun ett överskott om än väldigt litet. Men vi är långt ifrån vårt mål om 1 krona över för varje invånare för att kunna reinvestera.

105 kommuner i landet går med överskott på över 700 kr/invånare. Skellefteå ligger i topp med sina intäkter från Skellefteå Kraft.

71 kommuner visar på underskott trots att skatteintäkterna växte mycket kraftigt under 2008 i landet i stort. Och en del av dessa kommuner har rejäla underskott. 34 kommuner gör en förlust med mer än 500 kr/invånare. (För att hänga med så skulle det göra en förlust för Vännäs på ca 4 miljoner 150 tusen.) En kommun i landet har en förlust på över 13000 kr/invånare. Inte roligt att vara uppväxande barn i den kommunen. Om jag får rekommendera nåt så flytta inte till Oskarshamn, eller inte nu i alla fall.

Så det blir inte lätt för finansdepartementet med Odell o Borg i spetsen med att hitta rättvisa nycklar i fördelning i vårproppen. De som redan har överskott ska ju inte ha mer pengar.

Jag har frågat många av mina bekanta om de märkt av krisen. Jag får ofta svaret att man läser om det i media. Så vad vore krisen utan media och omvänt vad vore media utan krisen, ja då har man ju dokusåporna o sånt dravel att skriva om.

Man tror att bilhandeln är död. Pratade för några dagar sedan med en kamrat som säljer bilar i en stad i norrland. Jag frågade om det var stiltje. Och dröm om min förvåning när han sa att man ökat mot i fjol. Så nog går det att sälja bilar, men det var inte Saab, förstås. Är det nån som vill köpa min? 🙂

2 kommentarer

  1. Kalle

    Det är inte riktigt snyggt att så där kraftigt fördöma dokussåporna. Tänk på de tusentals svenskar som gillar dem och avstå därför från att upplysa dem om hur dålig smak de har jämfört med din!

  2. H-I

    Eftersom jag är för valfrihet så anser jag att folk får välja att titta på vad dom vill t om dokusåpor och jag förämer ingen för det. Däremot fördömer jag media för jag tycker att det finns viktigare saker att skriva om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.