Majoritetsstyre

Ännu en dag med sammanträden. I måndags budgetmöte på förmiddan och Liljaskolans styrelse på eftermiddag. Igår hade vi ett intressant KSAU med besök från region Västerbotten.
Idag har vi haft vård o omsorgsnämndens sammanträde. Som vanligt i god samarbetston guidade Sonja Eriksson oss genom dagordningen.

Vi hade ett antal genomgångar innan vi gick in på dagordningen bl a från vår beredskapssamordnare men också från verksamhetsutvecklaren och två av dem som jobbat med att intervjua de äldre personer (85+) som vi har hemma utan bistånd från kommunen. Men det kan fort förändras. Vi vet inte när det händer att dessa människor behöver vård. Och då måste kommunen ha beredskap för detta. Vi pratade också om projektet som pågår med det sociala innehållet bland våra äldre.

En annan fråga vi resonerade om idag var vilka krav vi ska sätta på våra medarbetare när vi anställer på ordinarie tjänster. Vi vill naturligtvis ha grundkrav som undersköterskor. Vi resonerad i frågan men fattade inga beslut då vi vill arbeta igenom frågan både med fack o personalchef.

Köksutredningen är en följetong. Och kommunstyrelsen vill ha in synpunkter vad nämnderna tycker i frågan. Men det är knepigt när inte all fakta finns med i sammanhanget. Ibland kan man fundera hur mycket vi politiker som är satt att fatta beslut blir förd bakom ljuset. Vi upplyste KS om att ta till sig alla siffror i sammanhanget. Och jag lär nog inte kunna vara tyst i den vidare behandlingen av frågan.

Efter nämnden hade vi ett budgetmöte där vi resonerade om uppdraget vi fått av kommunstyrelsen budgetutskott att se över kostnaderna. Detta ska ske på måndag och blir ett spännande möte.

Läste just om ett spännande tilltag. Vårt fullmäktige är ofta en transportsträcka då det mesta avgörs under vägen. Från kommunstyrelsens arbetsutskott – kommunstyrelsen – fullmäktige.
I Gävle ska man råda bot på detta. För att få ett livaktigare fullmäktige ska man prova ett nytt styrsystem. Det blir ett majoritetsstyre. Alltså enbart den som har majoritet sitter i kommunstyrelsen. Förslaget till detta kommer från den sittande oppositionen med en folkpartist i täten. Ett något udda tilltag kan jag tycka men det kan istället bli ett spännande fullmäktige.
Jag håller på att fundera hur vi ska göra vårt fullmäktige mera intressant i Vännäs. Men jag kommer nog inte föreslå majoritetsstyre. Vi får följa processen hur det går i Gävle.

Läs om majoritetsstyre i Gävle här.

Nu ska jag packa väskan. I morgon bitti åker jag till Stockholm resten av veckan med intressanta möten.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.