Samlad kunskap om ojämlik vård

Sveriges Kommuner och Landsting redovisning för några dagar sen en studie som belyser hur jämlikt människor bemöts i vården. Den visar bland annat att högutbildade får nyare och dyrare läkemedel än andra.

Kunskapsöversikten visar bland annat hur social ställning bidrar till att förbättra eller försämra människors hälsa. Den redovisar också den kunskap som finns om sociala skillnader i hälso- och sjukvården.

Det handlar både om att låginkomsttagare inte söker vård fast de skulle behöva, och att väl inne i vårdapparaten kostar höginkomsttagares vård mer än andras.

– Vården är inte isolerad utan speglar attityder i samhället, säger Anders Andersson, ledamot och partikamrat i SKL:s styrelse. Kanske många vill tro att vi har en mer jämlik hälso- och sjukvård, efter årtionden med debatter runt folkhälsa och jämlikhet, än vad som visar sig finnas när man tittar bakom fasaden. För alla som jobbar i offentligt finansierade verksamheter är det viktigt att fundera över hur vi bemöter dem som behöver vår service, vård och omsorg.

Kunskapsöversikten Vård på (o)lika villkor vänder sig till politiker, tjänstemän och vårdpersonal. Och visst ger den många tankar. Jag vill ha en jämlik vård o jag tror inte jag är ensam. Så här finns lite att samtala om.

Jag anser att det behövs mer kunskap om ojämlikheten och dess mekanismer. Den här sammanställningen blir ett bra bidrag för att kunna nå fram till den målsättning som är tydlig i hälso- och sjukvårdslagen, det vill säga vård på lika villkor. Vi har lagen som stipulerar lika vård men i verkligheten är det nåt annat.

Läs mer om studien här.

3 kommentarer

  1. Kalle

    Mycket kloka ord du framför. Välformulerat dessutom. Det är nästan så att man önskar att den politiska plattform du står på hade varit mycket stabilare.

  2. H-I

    Min politiska plattform känns väldigt stabil. Står på kristna värderingar och västerländsk humanism. Där finns inget gungfly i sammanhanget.

    Sen kanska du menar opinionssiffrorna. Och det är inte val än så det hinner vi jobba upp.

    Detta med vården där man behandlas olika är i o för sig inget nytt. Men det är ett problem. Alla ska ha rätt till bra vård på lika villkor. det är en grundbult. Och jag vet att socialministern arbetar med frågan.

    Men framför allt måste vården diskutera detta öppet och inte sopa det under mattan.

  3. Kalle

    Förlåt min otydlighet! Jag betvivlar inte alls att du son enskild politiker står på en säker grund.

    Jag menade bara att ditt partis framtida möjligheter att få vara kvar i riksdagen kanske ändå inte är de den bästa. KDs ”plattform” i det avseendet kan ju inte sägas vara speciellt stabil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.