Men vilken förlust!

Socialdemokraternas valberedning fattar ett vågat beslut. Ett beslut att ställa den mest lämpade kandidaten till kommunstyrelsens ordförande som nr 2.

Detta öppnar för att Umeå kan byta majoritet. Har man tänkt på det? Dessutom visst vore det väl läge för en kvinna på platsen som kommunstyrelsens ordförande. Det är för Umeå och regionen ett mycket beklagligt beslut att Åsa Ögren lämnar politiken. Att man vågar satsa på ett svagare kort när Holmlund ska lämna och inte den resultatorienterade politiker som de har i Åsa Ögren är anmärkningsvärt.

Jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med Åsa i uppdrag på regionen och har bara goda erfarenheter av henne och hennes satt att arbeta och hennes engagemang för många frågor. En klarsynt och öppen politiker som Umeå behöver. Tror jag delar den bedömningen med många kollegor.

Men jag förstår att hon inte vill vara med och hålla efter de ev felsägningar, felbedömningar etc som kan komma i den socialdemokratiska ledningen i Umeå framöver. Åsa är en samordningens politiker som löser upp knutar och med henne som kommunstyrelsens ordförande är jag övertygad om att det hade blivit samordnade och gemensamma tag för Umeås bästa genom alla politiska partier.

Nu finns risk att eran fortsätter med låsningar och Vänsterprassel från Umeås Socialdemokrater. Beslutet att Åsa Ögren lämnar politiken är högst beklagligt men inte desto mindre förståeligt. Hon vill nog inte vara den som åker den Vänstersväng som nu Umeå kör. Utan såg en annan möjlighet att samordna tagen över blockgränserna för Umeås bästa.

Socialdemokraternas valberedning har som jag ser det gjort en fullständigt fel bedömning. Eller helt rätt om man vill lämna öppet för ett Alliansstyre i Umeå. Men antar att det inte är den socialdemokratiska valberedningens önskan.

4 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Bäste Hans-Inge! Jag tror att du som så många andra – trots din erfarenhet i politiken – tar fel på vad det är som väljarna röstar på. Alla som är genuina socialdemokrater röstar på det partiets grundläggande politiska syn och inte på de personer som satts i spetsen för partiet. KD visar ofta att det tror på kändisars dragningskraft och har därför ofta just kändisar som kandidater. Så därför, inbilla dig inte att förlusten som det ju är, när Åsa Ögren lämnar sina uppdrag, skall innebära en given seger för alliansen i Umeå.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Nej det tar jag inte för givet. Men det är unikt många som inte är socialdemokrater som röstar på Holmlund för att han är så folklig. Dessa röster skulle jag som valberedningens ordförande fundera över vem som kan ta dem. Och dessa röster får inte Hans Lindberg men kunde nog Åsa plocka. Inte har vi kändisar på våra listor i någon större utsträckning. EP valet råkar toppas av Lars Adaktusson som väl får anses vara känd men han är kristdemokrat och känd. Det är nåt annat.

  2. Thomas svärson

    ”Inget ont som inte har något gott med sig.” Kanske medför detta att ni äntligen kan få den majoritet som ni så väl behöver uppe i Ume?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jag tycker fortfarande inte att det är bra för det socialdemokratiska partiet att deras kanske dugligaste politiker slutar. Sen om alliansen vinner valet är jag förstås glad för det. Men val ska vinnas på egna meriter inte på andras missar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.