Vakna Socialdemokrater!

När nu Socialdemokraterna i vårt län väntat och väntat och inte tagit i regionfrågan på ett bra sätt så har tåget nu gått för en period. Ja dom är dessutom tyvärr ivrigt påhejad av moderaterna.

Vi Kristdemokrater var sist att bejaka det nuvarande Region Västerbotten. Men det sades då att man ville bilda regionen för att träna på att sedan bilda en fyrlänslösning. Alltså en region med 4 norrlandslän. Nu när vi startat region Västerbotten så verkar man slagit ner på takten att prata om en fyrlänslösning.

Är man nöjd att ha fått in ett antal socialdemokrater i ledningen för regionen och stannar där?

Region Västerbotten behövs och jag är själv engagerad i arbetsutskott och styrelse m m. Men vi måste komma ifrån det demokratiska underskottet ett indirekt valt fullmäktige innebär. Eftersom jag är mån om att väljarna ska få säga sitt så tycker jag inte det är rätt att andra politiska församlingar ska välja vilka som ska sitta i fullmäktige. Tycker det handlar om att politiker kliar andra politiker på ryggen.

Väljarna ska välja sina företrädare, att det ska vara så svårt!

Vi har motionerat och diskuterat frågan i olika politiska församlingar i länet men utan resultat. Nu ser vi att regionen fungerar parallellt med Landstinget och Länsstyrelsen. Och det är effektivitet vi behöver. Vi ska inte gödsla med resurser i onödan. Och ingen ska försöka övertyga mig om att det blir effektivare om man är fler aktörer. Andra län runt om oss har sökt att få bilda region. Och alla KSO som tidigare sökt har fått bilda region. Så om vi varit så framsynta som jag tyckt vi borde vara så hade vi sökt och nu fått bilda en region i Västerbotten eftersom vi inte fått med oss de andra tre länen initialt. Men jag är övertygad att de kommit med i nästa steg.

Nu har regeringen stampat ner foten och säger att det inte blir några fler regionbildningar denna mandatperiod. Så tack vara socialdemokraternas och även moderaternas lojhet i frågan så kan vi inte bilda en region och avlöva länsstyrelsen på uppgifter och lägga ner landstinget och så fått en stark aktör i länet. Då hade hushållit med länets resurser på ett klokt sätt. När ska Socialdemokraterna inse det kontraproduktiva med att ha flera styrande nivåer i vårt län?

Läs artikeln i DN här:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.