En budgetprioritering för oss.

För nu ca 10 år sen infördes maxtaxan inom förskolan. En reform som är viktig för många barnfamiljer.

Jag var en av dem som varnade lite när vi förde in maxtaxan. Min farhåga var att man nog inte hämtar sitt barn när man kommer från jobbet utan man åker o handlar och lagar maten innan man hämtar sitt barn. Säger inte att alla gör så. Men mina farhågor har visat sig besannas för barnen är allt längre tid på förskolan sedan maxtaxan infördes.

Det fanns tidigare ett ekonomiskt incitament att hämta sitt barn tidigare. Men det försvann i samma stund som maxtaxan infördes. Som ett brev på posten, och det var också en av mina invändningar vid införandet av maxtaxan, att platserna kommer att behöva utökas i allt större utsträckning.

Detta gör att kommunerna för att få ekonomin att gå ihop, förtätar och antal barn i varje grupp ökar.  Detta vill vi som Kristdemokrater ändra på och har med som en tydlig fråga i samband med budgetförhandlingarna som nu pågår. Vi tänker oss en modell där kommun och stat tillsammans tar ansvar för att minska barngruppernas storlek i förskolan med att öronmärka medel för insatsen.

Vi har en finansieringsmodell som är intressant som går ut på att stat och kommuner tillsammans skjuter till pengar som öronmärks för minskade barngrupper, men även att maxtaxan justeras upp med hundra kronor för första barnet, 67 kronor för andra barnet och 33 kronor för tredje barnet. Det skulle tillsammans innebära 1,4 miljarder kronor som kan gå direkt till att minska barngruppernas storlek. Vi beräknar att effekten blir ett barn mindre per grupp.

Varför vi har med en höjning av maxtaxan är helt enkelt för att bättra på kvalitén med att minska barngrupperna. Kanske inte valpopulistiskt att föreslå höjningar i barnomsorgstaxan men den som menar allvar med minskade barngrupper kan inte bortse från att det kommer att kosta.

Dessutom är finansieringsmodellen rimlig ur ett rättviseperspektiv. Höjningen drabbar ingen vars hushållsinkomst ligger under fyrtiotvåtusen kronor per månad. Även med Kristdemokraternas maxtaxeförslag blir det således en inkomstförstärkning för landets familjer, och till på köpet mindre barngrupper och en rimlig fördelningsprofil.

2 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    En annan tänkbar anledning kan ju vara att allians regeringen har lyckats med att göra arbetsmarknaden så otrygg att dom som har jobb tvingas till övertid och helt enkelt inte hinner hämta barnen tidigare än vad dom gör.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo jo man kan hitta många hemsnickrade anledningar den ena mindre trovärdig än den andra. Men det är rätt att de som har jobb, jobbar mer än de ska och de som inga jobb har, jobbar ju inget alls. Detta borde fördelas bättre. Men det görs inte i en handvänding oavsett regering. Sen finns det nåt som kallas arbetsmarknades parter som också ska ha några ord med i laget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.