Vill LT majoriteten att det ska vara få röstande?

Ni har väl alla sett att vi fått röstkorten till folkomröstningen. Och det är bra.

Men jag blir besviken när jag läser röstkortet och den information som finns eller rättare sagt den information som inte finns. Vi vet att landstingets majoritet sagt att man kan tänka sig fundera på resultatet om det blir minst 50 % som deltar i valet. Men då måste man veta var man ska rösta, alltså vilken lokal man ska rösta på.

Det har framkommit att man informationsmässigt enbart har med de större vallokalerna. Detta drabbar de som bor i landsbygd och om man kommer till en lokal som inte stämmer så åker man inte runt för att rösta utan mest troligt åker men direkt hem igen utan att rösta. Är det därför man har velat att inte ha med all information på röstkortet? Finns det incitament för majoriteten att så få som möjligt deltar i folkomröstningen? Håller man på få kalla fötter?

Marika Wallgren, Vebomark, är en av de personer som reagerar: På hennes röstkort står Lövångersskolan utsatt som omröstningslokal, vilket fick henne att ifrågasätta varför hennes närmsta vallokal, Lundbergska gården inte är aktuell. Så hon ringde o kollade upp och det visade sig att de mindre röstmottagningslokalerna ute i byarna kommer att vara öppna som vanligt.

– Däremot skriver man alltså inte ut det på röstkortet, vilket jag ser som diskriminerande mot oss på landsbygden. Vi vilseleds genom att landstinget undanhåller viktig information. Det är i förlängningen ett demokratiproblem, säger Marika Wallgren. Jag känner Marika och hon är den som verkligen vill ha ordning och reda och korrekt information. Och hon har helt rätt.

Peter Olofsson (S) landstingsråd svarar på kritiken och säger:

– Jag tror att de flesta förstår vart de ska gå, och jag tror att det finns andra större problem med detta val. Att exempelvis sätta sig in i frågan ordentligt, och förstå hur man ska ta ställning.

Jag tror att Peter har helt fel. Jag tror att många inte vet var man ska rösta vilket innebär att man får färre röstande. Sen ringaktar han medborgarnas förmåga att ta ställning när han säger att vi som ska rösta har svårt att förstå hur vi ska rösta. Är det följaktligen så att om man inte röstar som Peter Olofsson har man inte förstått sammanhanget?

Bara det borde göra att du ska gå och rösta och visa majoriteten i landstinget att lika vård är viktigt var man än bor.  Gå o rösta och rösta JA!

2 kommentarer

  1. Nisse

    Hej Hans-Inge! Röstade igår och jag måste säga att alternativen var utomordentligt otydligt formulerade. För mig, är det självklart att alla i länet ska ha tillgång till god sjukvård, samtidigt som jag tycker att landstinget sysslar med mycket som inte har med sjukvård att göra, som godstransporter, opera och kulturhuvudstad. Men, som sagt, alternativen var inte tydliga och folkomröstningen kommer sannolikt inte att få något resultat!

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja du o jag har nog samma åsikt i saken. En otydlig folkomröstning med få deltagare är ju ett ”prov utan värde”. Jag hoppas ändå att folk går till valurnorna. Det är både vår rättighet och plikt. Många länder skulle nog vilja ha den demokrati vi har i vårt land och de skulle nog inte förstå att man inte tar tillvara sin möjlighet att rösta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.