Pinsamma krav!

För någon dag sedan rapporterade nyheterna om problemet för föräldrar att välja skola till sina barn.

Vinklingen var hur man ska kunna skydda sig mot att hamna i situationen att måsta byta skola om skolan av någon anledning upphör eller går i konkurs. Och visst är det ett problem när skolorna kan sluta mitt under en termin eller läsår.

Man måste förstå att vi även här agerar på en öppen marknad. Men även marknadsaktörerna är måna om att sköta sina uppdrag snyggt så jag är säker att alla som driver skola på ett seriöst sätt är mån om sina elever. Och om det ekonomiskt inte fungerar att man flaggar till elever och föräldrar i god tid.

Skolinspektionen uppmanar föräldrar att läsa företagens ekonomiska ställning med resultat o balansräkning etc. för att säkerställa att skolan finns under den period ens barn ska gå där.

Föräldrar tycker att det är en orimlig uppgift att ta del av ekonomisk status av företagen då man inte har kunskap. Och jag kan till fullo förstå den kritiken. Om man inte är intresserad av ekonomi så säger en resultat o balansräkning ingenting. Reportern frågade Skolinspektionen om de kollar ekonomisk status hos företagen bakom friskolorna. Svaret blev att de inte har den kompetensen.

Alltså kräver skolinspektionen mer av föräldrar än de själv kan göra. En mycket pinsam hållning. Det mest logiska vore att Skolinspektionen tog på sig den rollen. Eller behöver vi Skolinspektion om föräldrar själv ska göra deras uppgifter?

2 kommentarer

  1. B-G Wikström

    Jag håller med dig Hans-Inge att det är pinsamma krav, men tyvärr har ni ju drivit utvecklingen ( avvecklingen ) dit. De som driver skolor har ju inget som helst intresse för bra undervisning, tillräckligt många lärare etc etc. Kortsiktiga enorma vinster är enda drivkraften, och självklart ska miljarder skickas till skatteparadis, sedan lägger man ner och då kräver man att kommunen ska agera….
    Ni har gjort skolan, mediciner mm till en lekplats för riskkapitalister.
    Är det inte dags att erkänna att det också varit det enda syftet ? För det är verkligen skrämmande hur ni lyckats förstöra samhället, enbart av ideologiska skäl. Den ideologin är : Ett fåtal ska tjäna hundratals miljoner.
    Tycker du uppriktigt sagt att något blivit bättre ?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      På din sista fråga så svarar jag: Mycket!
      Sen tycker jag du bör ta en titt på senaste undrsökningen som visar att många kommuner har lägre lärartäthet än många friskolor. Så inte är det bara kortsiktiga vinster som styr. Och om du läste mitt blogginlägg så skrev jag ….seriösa aktörer…… Tyvärr är det i alla sammanhang en liten klick som förstör för stora massan. Och den klicken ska vi med all kraft bekämpa. Samhället är inte förstört för att man vågar tänka nytt och bredare än den socialdemokratiska regeringen någonsin gjort tidigare. Dessutom sägar man nu från Socialdemokratiskt håll att det som Alliansen har infört ska vi behålla. Håller man på bli klokare även inom socialdemokratin? Jag tror att världen kommer ikapp ävev dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.