Byskolorna är historia!

Ja så är byskolorna i ett klubbslag nerlagt.

Efter ca 5 timmars debatt så fattade fullmäktiges ordförande klubban och ställde förslagen mot varandra. Avgöras idag eller inte. Och i nästa omgång kommunstyrelsens förslag till nerläggning.

Kändes nog tungt för v ordförande i fullmäktige Åke Sandström att sitta ordförande och klubba igenom en nerläggning av byskolorna. Vi Kristdemokrater tillsammans med Folkpartiet valde att inte delta i beslutet.

Vi menar att det är så stort demokratiskt underskott i frågan och det är så ostrukturerat att enbart rycka denna besparing nu utan att vi ser helheten så vi anser oss inte kunna fatta beslut på så dåligt beslutsunderlag.

Vi menar att verksamheten är utredd i o m den konsekvensanalys som förvaltningschefen gjort. Men sen har frågan aldrig varit på Barn o Utbildnings bord vilket verkligen är anmärkningsvärt när man fått fullmäktiges delegation att sköta skolfrågorna.

Men det mest graverande är att kommunstyrelsen inte gjort sin läxa utifrån samhällsövergripande synsätt. Finns inget om det i utredningen. Och BoU chefen har inte fått den uppgiften. Det är inte hans uppgift.

En del yrkade på återremiss och trodde det skulle lösa frågan. Men då hade fullmäktiges ordförande kallat till ett nytt sammanträde om en månad för att då istället klubba ner skolorna.

Och minoritetsåterremiss som det i så fall skulle ha blivit har man bara en gång i samma fråga. Så det hade bara fördröjt beslutet en månad och inte bidragit varken åt det ena eller andra hållet. För det är ändå majoriteten som bestämmer med enkel majoritet vad som ska utredas.

Så därför valde vi att helt enkelt inte delta. Att hålla oss över detta odemokratiska arbetssätt. Det var det enda rätta när demokratin är satt ur spel.

Nu är vi Kristdemokrater villiga att sätta oss i budgetberedningen och tydligt diskutera hur vi ska få en budget i balans. Vi måste se helheten. Det har vi gjort förr och för oss Kristdemokrater är förvaltarskapstanken viktig.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Barbro Johansson

    Byskolorna är historia, tror Du?
    Eftersom ärendet inte beretts enligt de normer och regler som finns kommer det inte att få ett slut i och med Kommunfullmäktige beslutet!

  2. B-G Wikström

    Hej ! Jag tycker också att denna fråga har gått alldeles för fort, underlaget kommit ut tidigare så det kunnat diskuteras mer, getts en chans att hitta andra lösningar. Jag kan alltså inte säga om det var rätt eller fel beslut som togs, är för lite insatt för det, utan tycker bara att processen var för snabb och att man därigenom skapat onödiga motsättningar i kommunen.
    Sen tycker jag inte att KD och FP är det minsta trovärdiga i sitt agerande, tvärtom, de är minst trovärdiga av alla. Att låtsas vara emot, bara för att försöka vinna stilpoäng, men ändå inte göra något, det är patetiskt. Är man emot röstar man för återemiss, man reserverar sig, man gör någonting. Stöder man förslaget så gör man precis som KD och FP nu gjorde.
    Jag tycker att dessa partier agerat ohederlig här.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Barbro Johansson (2013-02-26 12:23)
    Som du nog vet så tycker jag liksom du att byskolorna är värdefulla och borde varit kvar. Vi borde också haft en bättre process med förankring hos folket på ett annat sätt. Själv har jag varit med och startat 2 friskolor och varit engagerad i styrelsen etc i en byskola så jag tror mig veta vad man lägger ner. Det är tragiskt att vi med detta beslut inte får någon valfrihet i vår kommun. Så jag är glad om inte byskolorna är historia.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till B-G Wikström (2013-02-26 16:34)
    Jo du B-G vi verkar vara överens om invändningarna i saken. Sen stämmer det inte att vi inte gjort något. Om du varit där hade du sett vad vi gjort och inte gjort. Vi gjorde precis som C o Mp gjorde lade ner sina röster. Däremot så gjorde de ingen protokollsanteckning varför men det gjorde både KD o FP. En återremiss som det i detta läge i så fall hade blivit en minoritetsåterremiss är verkningslös då det är så stark majoritet för en nerläggning. Minoritetsåterremiss kan man bara ha en gång i samma fråga. Vad som ska utredas utifrån remissen bestämmer en enkel majoritet. Så det innebär att vi kunde haft ett fullmäktige en månad efter med samma fråga och då hade vi inte kunnat göra nåt mer.

    Mot bakgrund av detta valde vi att inte delta i en minoritetsåterremiss. Vi anser att man inte kan marschera på detta sätt och det handlar i grunden om brist på demokrati i frågan. Det var anledningen att vi inte ville delta i en så dåligt förberedd fråga. Sen är det märkligt att fast man vill bevara byskolorna från vissa partier och även utlovat det i bloggar så lägger man inget yrkande på avslag på kommunstyrelsen förslag om en nerläggning. Det hade varit renhårigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.