Jonas Sjöstedts tankevurpa!

I gårdagens partiledardebatt fick vi se tydliga skillnader. Å ena sidan en regering som utåt verkar ha en gemensam version för Sverige och på andra sidan 4 vilsna partier som har olika syn på det mesta.

Man kan göra olika reflektioner och lär nog återkomma till några men det jag nu tänker på är vinster i vården där Jonas Sjöstedt tydligen fått fram att om vi inte har vård av externa vårdgivare så kan vi anställa 22.000 undersköterskor till i vårt land.
 
Att Jonas är ute och cyklar i detta påstående är ju alldeles solklart. Han menar att det på inga villkor vår vara vinst i det offentliga rummet. Jag frågar mig: VAR ÄR KOMMUNENS VINST?
 
Det fungerar ju så att om det kostar 100.000/ år med en SÄBO plats (särskilt boende) i kommunens regi. Så får ju en extern vårdgivare inte en krona mer. Om då det företaget/föreningen etc. kan generera vinst på samma kvalitetsnivå som kan återinvesteras i bolaget så är det väl inte fel. Däremot är det INTE OK att via räntesnurror etc. föra pengar utomlands i skatteparadisen. Men det har också regeringen satt stopp för.
 
Alltså var är kommunens vinst då det rör sig som samma kostnad och samma eller bättre kvalité än den offentligt drivna vården? För är den inte bättre så får de lämna samma dag. Det är det offentliga som har tillsyn över kvalitén. Vilket det också ska vara.
 
Jonas Sjöstedt tog Umeå som ett gott exempel att man där plockar tillbaka vården från de externa vårdgivarna. Jag är inte så säkert att din kollega Lennart Holmlund är riktigt övertygad om detta. Han var nämligen med att införa fritt val inom vården innan LOVen fanns. 
 
Sen påstår Sjöstedt också att det är betydligt färre undersköteriskor i den privata sfären. Så kan det vara men varför är de som går över från kommunens verksamhet till att arbeta i ett privat vårdföretag mycket nöjda och trivs ännu bättre i arbetet och kan utvecklas mer. Jag tror jag har svaret!
 
Tacka vet jag socialdemokraten Löfven som förstår att det inte går förbjuda vinster i vården men däremot styra upp det hela. Kan inte han komma upp till Norrland och inte minst till sossarna i Vännäs för att lära dem.
Etiketter: , , , , , ,

12 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Terttu (2012-10-08 10:44)
    Jo för man måste tänka igenom hela situationen och inte bara ta med en del för annars gör man en ”tankevurpa” 🙂
    Ett samhälle helt utan vinster blir ju som i Ryssland. Men det kanske är så Sjöstedt vill ha det.

  2. Ingen tankevurpa

    Poängen är att om man inte skickar vinsten som är betydligt högre inom dessa vård och omsorgsdrivande riskkapitalbolag än i annan vinstdriven verksamhet kan man anställa mer personal.
    Våra gemensamma skattemedel skickas fortfarande utomlands vilket är oacceptabelt. Dessa pengar behövs för att sätta lite mer guldkant i tillvaron för våra äldre.
    Privat vård är heller inte effektivare eller billigare har det visat sig efter en studie av över 300 vetenskapliga artiklar i ämnet. Det är en myt. Även St Göran i Stockholm som påstås av borgeliga politiker vara ett föredöme för privat vård har dyrare vård än dess kommunala motsvarigheter.
    http://www.socialmedicinsktidskrift.se/index.php/smt/article/view/666
    Det är ideologi som styr, inte ekonomi eller god omsorg.
    Experimentet med privata vårdgivare måste upphöra, inte av ideologiska skäl, utan för de gamlas bästa.

  3. Stefan Olofsson

    Hej Hans-Inge,

    jag vill inte kritisera Jonas Sjöstedt inte heller kommentera ditt inlägg utan kan kort hänvisa till mitt inlägg den 5:e ”Bör vi tillåta vinster i välfärdssektorn…” som var en kommentar på en artikel som publicerats i DN skriven av en doktorand i juridik.

  4. Pella

    Hans-Inge, vem har gett dig eller nån annan rätt att profitera på att folk är sjuka?

    Varför ska man få profitera på skolan?

    Klart som fan att de pengar som riskkapitalisterna nu tar ut som vinst hade varit till större nytta i verksamheten! Eller ?

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Pella (2012-10-08 16:28)
    Det handlar inte om att profitera. Och hade man som extern aktör mer pengar än den kommunala verksamheten så är det ju helt fel. Men när det är samma pengar som den kommunala vården och den externa vårdgivaren kan ge vinst på lika bra eller bättra kvalite så kvarstår min fråga: Vart är kommunens vinst?

  6. Leif

    ”Ett samhälle helt utan vinster blir ju som i Ryssland. Men det kanske är så Sjöstedt vill ha det.”

    Jag orkar inte läsa ditt inlägg igen men skriver du inte själv att han inte vill ha vinster inom vården. Så i din hjärna blev det nu i hela samhället. Ah KD, säger allt

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Ingen tankevurpa (2012-10-08 12:19)
    Det finns många undersökningar som visar att man är bättre nöjd där man har möjliget att välja vårdgivare. Man sitter annars i för stort beroendeförhållande mot vårdgivaren. Så man har inte riktigt så stor möjlighet att ha negativa synpunkter än om det finns för då drabbas men som individ.

    För mig är det individens självbestämmande om en god vård som driver mig att tycka att fler än det offentliga kan driva vård och skola.

    Och det är helt enkelt så att man har sett t ex i Umeå att sedan man infört fler vårdgivare så har kvalitén blivit bättre och priset lägre och brukarna mer nöjda. Och detta har förmedlats mig från den socialistiska majoriteten.

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Leif (2012-10-08 16:50)
    Om du såg debatten så hörde du att han sa att all verksamhet ska drivas i offentlig regi. Det är inte bara vården utan även skolan etc. Så V var tydlig med att ingen vinst ska få finnas.

  9. Micke

    Hans-Inge. Ju mer av din blogg jag läser desto mörkare blir det runt om mig.

    Förstår du skillnaden på patientnöjdhet och god vård???
    Har du någon som helst insikt i vården och hur det fungerar?

  10. Hans-Inge Smetana

    Svar till Micke (2012-10-13 10:40)
    Det mörknar för en del men klarnar för de flesta. Beroende på vad man har för sympatier. På din något ohyfsade fråga så hävdar jag att jag har mycket god insikt både lokalt och på riksnivå via socialdepartementet. Vill nog hävda betydligt mer insikt än många då jag har och haft uppdrag på alla tre nivåer i samhället just i vårdfrågor under ett antal år. Så skillnaderna som du antyder är glaskara. Men samtidigt går dessa också ihop. För när en patient får god vård så infinner sig patientnöjdhet. Och tvärtom vet vi också vad som händer. Men mitt påstående kvarstår att det är mycket god patientnöjdhet inom många privata verksamheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.