Uppmuntran o beröm!

Vi människor mår bra att bli uppmuntrad och bekräftad. Det behövs mer sådant i vårt samhälle.

Hur många av er som läser dessa rader kommer inte ihåg långt tillbaka när ni fått någon som tyckte nu gjort nåt bra så ni fick lite extra beröm. Just det där med att ge beröm borde vi bli mycket bättre på.

Åtminstone tycker jag att jag blivit bättre på den saken med tiden. För jag måste medge att jag varit riktigt dålig på det tidigare. När många av mina medarbetare gjort framgånger i säljsammanhang som var värda en extra uppmuntran så var mitt budskap att om man gör resultat över budget då är det värt extra beröm.

Budget var liksom förväntan och var liksom inte värt lite extra beröm enligt mitt förmenande den tiden. Var det någon som däremot markant gick över sin säljbudget så var inte berömmet långt inne och inte priserna heller i de tävlingar jag utlyste.

Jag anser att höga krav mår man bra av. Och har man höga krav på sig själv så är det lätt att man appliserar samma krav på medarbetarna. Vilket inte alltid är så klokt. Men om ni som mina tidigare medarbetare läser detta så har jag t om börjat berömma innan man nått sin budget. Man lär så länge man lever!

För att man på en arbetsplats ska få arbetsglädje och kreativitet så ska man ge beröm. Det sägs att 90% av det beröm man får i sitt liv får man innan 3 års ålder. Så är de andra 10% fördelade på resten av livet.

Men jag kan med en tår i ögat tänka på de barn som växer upp under dåliga förhållanden och inte får beröm under de första 3 åren. Får de då bara 10% beröm i sitt liv? Visst borde vi istället hjälpas åt och ge dem 100% för att stärka deras självbild och ge dem inre styrka.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.