Är DVD:n på utdöende?

Vi konsumerar allt mer av olika saker. Tänker bl a på vår mediekonsumtion.

Den har verkligen exploderat den sista tiden. Vi konsumerar mer o mer media och allt längre tid av vår vakna tid sitter vi framför datorn/ tv etc. Det finns rätt intressant statistik på detta ett antal år tillbaka. Och vi behöver inte gå särskilt långt tillbaka förrän det blilr märkbar skillnad i statistiken.

Men nu verkar det som attt tiden för DVD-skivan håller på ta slut. Läste just att man försöker hitta andra o bättre lagringsmöjligheter.  Jag som har varit med sen LP-skivans tid (känns nästan som stenåldern) tänkte när jag hörde att det inom 2 år kommer exploderas av en skiva som inte är större än 10 cm och betydligt tåligare än LP skivan, är detta möjligt. Det var CD och DVD skivan man då pratade om.
 
Under 2010 såldes det dvd filmer för inte mindre än 1,7 miljarder. Det är en ganska ordentlig summa. Och vi ska komma ihåg att det endast handlar om DVD filmer. Det är inga cd skivor medräknade i den summan. Så jag har svårt att se att den kommer försvinna inom några år.
 
Men osvuret är ju bäst när det gäller teknik..
Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Anders

    Det är vanskligt att sia när det gäller tekniktrender för det finns så många samverkande faktorer som påverkar utfallet. T.ex. om man kan utnyttja befintliga spelare eller måste köpa nytt och vad det kostar att gå över till den nya tekniken. Se bara på Blu-ray som av vissa förutspåddes bli en stor succé när den introducerades, men som verkar ha en relativt svag försäljning? För att inte tala om alla dem som vant sig vid att kunna ladda ner musik och film från nätet utan att betala för sig, hur ska man få dem att byta teknik?

    Den som lever får se…

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Anders (2012-04-07 08:02)
    Jo nog är det vanskligt alltid, men det är ju också det som gör det så spännande. Du nämner blu-ray och det har verkligen hittills inte blivit som man trodde.
    Man kanske får plocka fram videofilmerna igen 🙂

    Konstaterar att jag har värdefull information på dubbelåtta, superåtta, diabilder, vhs-c,vide8, video8 super, samt vanlig vhs innan den digitala världen har tagit över den resterande informationen som finns på dvd, USB samt externa diskar. Så det finns en i annan bild och några timmars film. Så om man hade lite mer tid så skulle man digitalisera materialet till eftervärlden. Men då kanske man inte ska lagra dem på DVD ??

  3. Bedrich

    CD/DVD är ett döende media. Marknadens påståenden om att CD skulle hålla i hundra år och vara oförstörbara har kommit på skam rejält. Dessutom har detta lagringsmedia fått stark konkurens av billiga USB-pinnar/minnen som knappt kostar nåt- OCH kan återanvändas. Datorfabrikanter slänger allt mer ut CD/DVD spelaren och lägger istället backupkopian av operativet på hårddisken istället för att skicka med plastskivor som repas/tappas bort. CD/DVD-spelare lider dessutom i än högre grad än gammla vinylspelare av ”bortglömdhetsssyndromet” att de packar ihop och dör- av brist på användning. Blueray-formatet som hypats så av filmbranchen har aldrig slagit i sverige och befinner sig nu efter 3-4 år bara så pass över gränsen där andningen upphör. Tiden och konsumtionsmönstret har förändrats radikalt på bara 5 år. Vi har smartmobiler, plattor och streamade media som Spotify,Video on demand, iTunes och andra där man kan köpa enstaka låtar istället för att betala 10 ggr så mycket för en förpackad plastbit.
    Att film/skivbolag här kvider över att dom inte längre har totalkontroll över vad kunderna ska/bör konsumera är en annan debatt. Ur miljöbelastningssynpunkt så är dessutom digitala filer helt överlägsna jämfört med fysiska media med tvivelaktig livslängd.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bedrich (2012-04-07 16:55)
    Så rätt så! Reklamen när cd:n kom var att den skulle hålla i alla tider och den skulle vara okrossbar. Den referensram man då hade var ju LP-skivan. Men trots att man har allt digitalt inpå knuten och bara att logga in så är det svårt att få fram samma känsla som när man la på en LP-platta och knastrandet innan starten av musiken, och luften liksom fylldes med förväntan. Men detta till trots kan man inte säga att det var bättre förr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.