Svammel vs Fakta

Sedan VÅPen presenterades (S)mutskastas den med att regeringen minskar statsbidragen till kommunerna med 3 miljarder (2012) och att det gör att anställningarna inom kommunerna minskar. Man hävdar också att anledningen till förra årets bidrag var att det var valår. Och i deras budgetsvar idag (S)kapas ännu fler frågetecken. Man värderar restaurangarbete lägre än andra arbetsgrupper.

Sådana påståenden ska bemötas med fakta och här kommer några kommentarer som styrker något annat.
 
– Kommunsektorn gick preliminärt med 18,5 miljarder plus 2010 (nya siffror i Regeringens skrivelse 2010/11:102), under detta år fick kommunerna också 17 miljarder i extra statsbidrag.
 
– 2011 ges ett extra statsbidrag på fyra miljarder till kommunerna och 2012 blir det en miljard extra. Det är denna minskning av det tillfälliga bidraget som (s)-statistiken bygger på.
 
– Regeringen beslutade att ge tillfälliga stöd till kommunerna för att möta lågkonjunkturen och därmed klara av att behålla en god nivå på välfärden och slippa stora neddragningar i kommunsektorn. Det är ingen nyhet att dessa stöd var tillfälliga. Om kommuner har budgeterat detta stöd som permanent så har de gjort fel.
 
– Tack vare den goda ekonomiska utvecklingen och de tillfälliga stöd som regeringen gett till kommunerna så ser också utvecklingen för kommunernas ekonomi framöver mycket bra ut. Skatteintäkterna kommer att öka när arbetslösheten sjunker. Om kommunerna behöver minska antalet anställda samtidigt som man har överskott redan 2010 och kan se fram emot ökade skatteintäkter framöver så kan det knappast skyllas på regeringen.
 
– Från 2011 och framåt ges dessutom ytterligare ett permanent kommunbidrag på 5 miljarder.
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.