Varför och hur lyckas man?

Hade i går förmånen att upplevde Romeo o Julia i något modernare tappning. Var inbjuden till Midgårdsskolan där ettårs eleverna har som projekt att sätta upp någon föreställning varje år. Och det var verkligen genomarbetat alltifrån scenen till framförandet i Valhalla. Skolan innehar ju både musiklinje och teater. Så det var gott om initiativ på scenen.

Men jag slogs av en annan sak och fler med mig att det är en otroligt fin skola.  Har i och för sig besökt skolan tidigare då vår yngsta dotter går där, men också reagerat på samma sak. När jag kom till cafeterian så fanns en ljudanläggning mitt i rummet. En orörd ljudanläggning helt öppet är inte vanligt i varje skola.
 
Min dotter berättar att det ligger gitarrer i korridoren som man kan låna. Musikrummen är öppna för elever att användas när man vill. Det händer att man glömmer mobilen och naturligtvis infinner sig tanken att den är borta för på en skola är det många elever som vill ha mobiltelefoner. Men döm om förvåningen när man vänder sig till receptionen och den är inlämnad där. Detta har hänt flera elever.
 
Vid ett besök på toaletten kan man konstatera att väggarna är vita o fina helt utan kludd. Varför är det så här på denna skola? Eller rättare sagt varför är det inte så här på alla gymnasieskolor?
 
Spännande att följa utvecklingen under tre år på denna skola. De tidigare fyra barnen har alla gått på vårt eget gymnasium Liljaskolan. Så rutinerna där känner man till.
 
Vad beror det på att det är en helt annan kultur på en hel skola? Och hur kan vi sprida denna kultur till andra skolor då förstörelse kostar samhället stora pengar varje år. Nåt har i mitt tycke alla skolor att lära av Midgårdsskolan. Har du vägarna förbi så gå in och förvånas du också.
Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till förälder (2011-03-17 22:32)
    En hel del som engagerad förälder till 4 ungdomar som tillsammans bevistat skolan i 12 år. Dessutom suttit i Liljaskolans styrerle. Vi ska vara glad för vår gymnasieskola i kommunen. Men därmed inte sagt att jag är odelat positiv till allt som händer på skolan. Tvärtom. Jag har varit stakt kritisk till vissa saker.

  2. förälder

    med barn i Vännäs vore det intressant att veta vilka de där rutinerna på Liljaskolan som du inte verkar uppskatta är?

  3. Ulrica Westerlund

    Håller med dig!
    Min dotter går också på Midgårdskolan och jag känner och upplever det precis som du beskriver. Det är också en fröjd att vara förälder till ett barn som är så positiv till den skola hon valt att läsa på.

    Uppmanar också till studiebesök!

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till förälder (2011-03-20 13:41)
    Jag uppskattar och är stolt över vår gymnasieskola. Det som under resans gång varit mindre bra har jag tagit med lärare, rektor och gymnasiechef.

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Ulrica Westerlund (2011-03-21 11:32)
    Härligt Ulrika att du har samma upplevelse. Jo trivsel i skolan är A o O för eleverna och smittar av sig på föräldrarna. Men frågan kvarstår. Hur kan en skola av mängden gymnasieskolor sticka ut på detta sätt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.