Dagens kommunstyrelse

Dagens kommunstyrelse innehöll 24 punkter på dagordningen. Och vid början av mötet ville ordföranden lägga till 3 punkter. Så vi insåg ganska snart att vi även denna gång kommer slå Umeås längd på sammanträdet. Som bekant är deras kommunstyrelse en kvart eller så sedan kommer all debatt i fullmäktige.

Så längre än en kvart kommer vi med all sannolikhet hålla på även om ordförande vädjade till oss att hålla oss korta i inläggen.Mötet inleddes med de fasta punkterna på dagordningen som risk o sårbarhets analys, aktuellt från Umeregionen, personal frågor samt ekonomisk information.

Sedan gick vi in på de punkter som ska vidare till fullmäktige.  Vi antog förslaget till detaljplan för förskolan på lägret. Pendeltågstrafiken tog en stund att resonera runt och vi utsåg en förhandlingsgrupp som ska förhandla med landstinget om finansieringen. Som bekant pratar vi om att Vännäs Kommun ska delfinansiera trafiken för innevarande samt nästa år. Sedan är det fullt finansierat från landstingets håll. Och som jag noterat tidigare så hade det varit borgerlig majoritet i landstinget hade vi sluppit delfinansiera då den budget som alliansen i landstinget lagt innehöll full finansiering från år ett. 

En mer pinsam historia är de kostnader vi står inför i våra kök. Rieck-Mullers kök är beslutat sen flera år sedan att bli ett mottagningskök. Men Vängårdens kök är i stora behov av ombyggnad för att klara kraven från miljöinspektionerna. Vi ska komma ihåg att vi nyligen har haft en upphandling av maten till våra äldre. I den upphandlingen var Vännäs kommun själv billigare än Vännäs hotell som också lagt anbud. Det är bara så att man har räknat på olika saker. I Vännäs hotells offert låg hela investeringskostanden för ombyggnad av kök medan offerten från Vängårdens kök inte innehöll någon sådan kostnad. I och för sig har köket behövt byggas om till viss del även om vi lagt ut tillverkningen av maten till våra äldre till hotell Vännäs. Men vi var eniga att det inte känns bra när inte kapitalkostnaderna var med i den offert som Vängården lämnade in. Så här har man gjort en upphandling på helt olika villkor.
Vi antog en finansiering av förskolemodulen i Tväråbäck. Kostnaden hamnar på ca 773 000 kronor. Och det blir ca 280 000 kr i hyra varje år för barn o utbildning.
 
Ett beslut att lägga ner Näringslivsservice fanns på dagens agenda. Som ni kanske sett så för ca tre år sedan skrev jag här på bloggen och tyckte vi ska lägga ner NLS. Nu har även majoriteten tyckt det så nu är det en realitet. Den nyanställda kommunchefen ska ta hand om näringslivsfrågorna i kommunen. En bra organisation i en ny tid. Näringslivsservice var bra när vi startade men nu har tiderna förändrats och vi följer med.
Sen hade vi flera olika taxor som vi antog både från miljö o hälsa, räddningstjänsten samt vård o omsorg. 
 
Vi diskuterade en längre stund om festplatsen i Vännäsby. Vi beslutade att om intresseföreningen upplöses så ska kommunen erhålla de satsade pengarna vid ev. försäljning av huset samt att vi poängterade att denna byggnad är till för hela kommunen och inte enbart för Vännäsby utan för hela kommunen och aktiviteter ska annonseras i hela kommunen. Det är en spännande samling som vill bygga upp festplatsen igen. Men än har inte en ordentlig driftskalkyl presenterats. Så vi får hoppas att intresset kvarstår när detta hus ska drivas o skötas. Mötet avslutades vid 18 tiden.

2 kommentarer

  1. Ann-Louise

    Tack för att du skriver och berättar kring dessa viktiga frågor. Som skattebetalare har jag en fråga: Du skriver att Näringslivsservice ska läggas ned. På vilket sätt har denna kommunala instans tidigare tjänat kommunens medborgare?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Ann-Louise (2011-02-14 19:47)
    Vad roligt du uppskattar informationen. Näringslivsservice har på många sätt gynnat skattebetalarna. Har suttit i den styrelsen nu några år. Från början var det mer företagsfrågor o att jaga företag till vår kommun. Det har också varit uppdraget hela tiden men sen har det också varit många olika projekt som har tillfört Vännäs verksamhet o medel. NLS har också haft en viktig uppgift att marknadsföra Vännäs som helhet och då inte bara kommunen utan näringslivet och föreningslivet. Men varför jag tycker vi bör lägga ner det är att verksamheten hör mer hemma inom kommunens verksamhet. Företagsfrågor o etableringar är viktigt för en kommun och bör vara högst på agendan. Och så blir det i den nya organisationen som ligger under kommunstyrelsen och kommunchefen blir ansvarig för företagsfrågorna. Så visst har NLS tillfört kommunen en hel del men tiderna förändras och frågorna ska få förnyad kraft i en annan organisation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.