Psykiska måendet bland unga.

 

Undersökningar från WHO har tidigare visat att svenska barn och ungdomar mår psykiskt sämst i Norden. Som jag tidigar nämnt om så satsar regeringen 70 miljoner på så kallat föräldrastöd, för att ta fram en strategi för stöd till föräldrar ända tills barnen fyller 18 år.

Socialstyrelsens folkhälsorapport 2009 visar att barns och ungdomars psykiska hälsa inte utvecklas på ett bra sätt. Ökad stress, oro, trötthet, ökat antal självmordsförsök samt att allt fler ungdomar vårdas för alkoholförgiftning och depression styrker detta. Vetenskapliga rapporter och undersökningar ger belägg för att vägen till en bättre psykisk hälsa för barn går via deras föräldrar.

Föräldrar visar idag ett allt större intresse att få hjälp och stöd i sin föräldraroll. De senaste åren har ca 20 000 föräldrar i landet gått särskilda föräldrakurser. Flera undersökningar, redovisade i den s.k.

Föräldrastödsutredningen som faktiskt en partikamrat och veteran Inger Davidson(kd) gjort, bekräftar att föräldrar efterfrågar ett mer aktivt föräldrastöd. Det som främst efterfrågas är möjligheten till samtal om föräldraskap, föräldrautbildningar och individuell rådgivning. Den nationella Föräldrastödsstrategin bygger på att stödet ska vara frivilligt. Strategin syftar till att erbjuda alla föräldrar stöd under hela barnets uppväxttid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.