Graviditetspeng.

Graviditetspeng sista månaden­ innan förlossningen skapar rättvisa. Tingsrätten anser att mammorna har blivit diskriminerade då de inte fått sjukpenning, trots stora besvär i samband med sin graviditet, bland annat med foglossning.

Men hade vår graviditetspeng funnits, hade dessa oklarheter inte behövt uppstå.

En majoritet tar ledigt
En överväldigande majoritet av de gravida kvinnorna tar ut några dagar innan den planerade förlossningen. Det kan vara antingen sjukskrivning, havandeskapspenning eller föräldradagar som man tar ut.
Detta visar på behovet av en graviditetspeng.
Kristdemokraterna föreslår en graviditetspeng för den sista månaden i den beräknade graviditeten. Graviditetspengen ska beräknas på samma sätt som tillfällig föräldrapenning och dagarna ska inte kunna sparas.
Det ska ses som en möjlighet för dem som så önskar alla vill eller behöver inte utnyttja detta.



En graviditetspeng skulle förenkla och effektivisera hanteringen, och skapa enhetlighet och förstärka rättvisan genom att man slipper en stor mängd svåra gränsdragningsproblem.
Samtidigt måste Försäkringskassan fortsätta att jobba med att uppnå en rättvis och likvärdig bedömning av dem som rimligen bör ha rätt till sjuk- eller havandeskapspenning tidigare i graviditeten.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.