Motion: Lyssna på ungdomen

Vi har lagt två motioner till nästa fullmäktige. De kommer här:

 

 

Fullmäktige

Vännäs kommun

 

 

Ungdomens frågestund

 

År 2009 har Sverige levat i fred 200 år, vilket vi på alla sätt och vis som medborgare är både glada och tacksamma för. Vi har som medborgare demokratiska rättigheter; rätten att yttra oss, rätten att rösta, rätten att på olika sätt föra fram våra åsikter och funderingar.

 

Men då och då kommer det till oss att våra barn och ungdomar inte alltid upplever att de har de vuxnas öron, utan tycker det är svårt att göra sin röst hörd.

 

Vi ser en tendens i vårt samhälle att ungdomar samlas och själv verkar för det man tycker och tänker. Och vi har behov att öka intresset hos ungdomar för vårt samhälle och de upparbetade demokratiska arbetsformer som finns.

 

Ett sätt att uppmuntra ungdomar kan vara att de ges möjlighet att inbjudas till något kommunfullmäktigesammanträde, där de kan ges tillfälle att diskutera frågor som känns angelägna samt ställa frågor till ledamöter i kommunfullmäktige. Kanhända kan detta ske i samarbete med skolan och de ges möjlighet att i förväg lämna in de frågor som sedan behandlas under denna frågestund.

 

Vi har allmänhetens frågestund på dagordningen och det tycker vi är bra. Och man kan tycka att även ungdomar hör till allmänheten. Men vi tror att om man någon eller några gånger per år har Ungdomens frågstund på agendan så kan man öka intresset hos ungdomarna.

 

Med hänvisning till ovanstående föreslås att kommunfullmäktige beslutar:

 

att införa ungdomens frågestund på fullmäktiges dagordning för att öka ungdomarnas insikt i de kommunala frågorna samt ta del av de ungas tankar o idéer.

 

För den Kristdemokratiska fullmäktigegruppen

 

Hans-Inge Smetana                                  

Gruppledare Kristdemokraterna                                    

3 kommentarer

  1. Barbro Johansson

    Motionen är tänkvärd, visst tillhör väl barn och ungdom kategorin allmänheten?
    Men om motionen visar sig öka intresset bland de unga att engagera sig i samhällsfrågor så fyller den en mycket viktig funktion. Barn och unga är den absolut viktigaste tillgång samhället har. Men den insikten får man verkligen hoppas att beslutsfattarna har. Eller?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Barbro Johansson (2009-11-17 13:19)
    Jo visst tillhör de unga även allmänheten och har alltså full rätt att ställa frågor på den punkten. Men om man menar allvar med att lyssna mer på ungdomar så tror jag det är viktigt att avsätta speciell tid för dem. Sen måste det vara en tillåtande attityd på denna punkt då ungdomar måste få fråga om det de har på hjärtat oavsett vem som äger frågan. Därför tror jag det är viktigt att avsätta egen tid. När man sedan har haft denna punkt med tillåtande attityd så är ungdomarna mogen att ställa frågor full ut eller till o med intresserad av att engagera sig i samhällsbygget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.