Betalningsanmärkning – skärpning

Statens alla prickade bolag – värstinglista!

21,5 procent av de statliga och kommunala bolagen har en eller flera betalningsanmärkningar. Betalningsmoralen är långt mycket sämre än hos börsföretagen, enligt en granskning av Dagens Industri.

464 till antalet – är 6,7 procent registrerade för betalningsanmärkning hos Kronofogdemyndigheten.
Men att mer än en femtedel av bolagen i statlig eller kommunal regi har en ’prick’ hos kronofogden väcker både vrede och förvåning hos finansmarknadsministern:

UC har tagit fram siffrorna, som avlöjar att svenska småföretag hamnar i kläm i egenskap av underleverantörer när de statliga och kommunala enheterna inte sköter sina ekonomiska åtaganden. Det är för dåligt att de stora inte kan sköta sig.

’Det är oacceptabelt att småföretagen ska agera bank till offentliga aktörer’. Det är helt orimligt att de mindre aktörerna ska ligga ute med pengar till statliga o kommunala förvaltningar och koncerner. Det borde väl hellre vara så att de statliga företagen borde vara en förebild.

Så Mats Odell. Du har ytterligare nåt att ta tag i.

För då de statliga och kommunala verksamheterna inte betalar sina räkningar till småföretagen i tid och därmed bidrar till likviditetskrisen.

Här är de statliga bolagen som försummat att betala sina fakturor i tid: Arbetsförmedlingen, Banverket, Domstolsverket, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk, Försvarsmakten, Försäkringskassan, Invest in Sweden Agency, Kriminalvården, Lantmäteriet, Luftfartsverket, Regeringskansliet, Rikspolisstyrelsen, Rättsmedicinalverket, Statens energimyndighet, Statens institutionsstyrelse, SCB och Vägverket

Skärpning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.