Vad är Västerbotten värd?

En intressant fundering är: Vad kostar Västerbotten?

Var i går på en intressant föreläsning av professor Lars Westin på kommunstyrelsekonferens med Umeåregionens kommunstyrelser. Vi brukar träffas en gång per år. När man anmäler sig så får man meddela hur man tar sig till konferensen. Om man åker bil, buss, flyg etc. Sedan räknar man ut hur mycket utsläpp det blir för att folk har tagit sig till denna konferens. Intressant och väldigt konkret. Denna gång var vi på hotell Plaza i Umeå.

Professor Westin resonerade att vi Västerbottningar har många naturtillgångar. Men han frågade sig vem som äger Västerbotten. Han gav sig på många intressanta funderingar ända sen 1800-talet. Bl a så tyckte han att vi stannat upp i vårt tänkande sedan 50-talet med att bo på landet. Han menar att det råder en förskönad bild av 50-talet där man bodde på landet och klarade sig med betydligt mindre omvärld än vad vi har idag.

Västerbotten är rikast i Norrland. Men om man är beredd att betala 20 kr/kvm för västerbotten så skulle det kosta 1 187 miljarder att köpa hela Västerbotten. Om man räknar som man gör på World Bank så hamnar summan på ca 1 100 miljarder. Så värdet ligger ungefär där.

Vem äger då Västerbotten? Är det Västerbottningarna själva som äger sitt län? Den samlade förmögenheten hos Västerbottningarna uppgår inte ens till en 20 del av summan. Det innebär att det är andra som äger vårt län.
Mycket intressanta funderingar bollade han upp måste jag säga och det gav många tankar att fundera över för oss som vill vara med att bygga samhället för våra efterkommande släkten. Råvaran är inte allt. Den ska förädlas och det är ofta där pengarna ligger.

Kalle skrev på sin blogg tidigare och funderade över om man får säga att man är stolt över sina barn. Jag tycker han har alldeles rätt. Det ska man vara. Man ska vara stolt över sina barn o barnbarn om man även har sådana. Jag och min fru har 5 diamanter vi är stolta över. En av dem har kommit hem i helgen med sin respektive. Så jag kommer att vara borta från detta forum några dagar.
Glad Påsk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.