Socialtjänsten.

Idag har vi haft vård o omsorgsnämndens arbetsutskott. Som vanligt var det god atmosfär och arbetsglädje i gruppen. Vi hade inte så många ärenden men likväl tog det hela förmiddan i anspråk. Det var ärenden som tog lite längre tid än vanligt och det är bra att ha tid för detta. Bl a så resonerade vi med en av enheterna utifrån budgetkraven.

Vi hade också ett längre samtal om hur vår äldreomsorgs ska organiseras efter tillkomsten av det nya boendet. Det är en punkt som vi kommer att resonera om några gånger. Det är tillsatt en arbetsgrupp med vår duktiga tf äldre o handikappomsorgschef Yvonne i spetsen. De ska redovisa tankar för oss vid arbetsutskottet i maj. Spännande.

Men en sak som vi resonerade en längre stund om är det ärende inom socialtjänsten som VK smällde upp på mittuppslaget i lördags. Det är problem när media smäller upp en bild av ett ärende utan att ta till sig fakta. Man vill förstärka den bild som finns i samhället att socialtjänsten inte är tillräcklig. Har även VK börjat ägna sig åt sensationsjournalistiken?

Läs artikeln här.

Ingen är fullkomlig. Säkert har även vår socialtjänst gjort fel i några sammanhang. Men jag vet att vår socialtjänst med Ulrika och Linda i spetsen gör ett bra jobb tillsammans med socialsekreterarna. I detta ärende är allt gjort enligt regelboken. Sen att inte hyresvärden fått hyran rår inte socialtjänsten för då kontrakt är upprättat mellan hyresvärd o hyresgäst.

Det nämns om brev som hyresvärden inte fått svar på. Formellt svar har gått till brevställaren varje gång. Men det är väl självklart att socialtjänsten inte kan skriva om individen till en helt annan person. Då hade jag varit orolig för vår socialtjänst. För vi har nåt som heter sekretess som socialtjänsten i Vännäs tillämpar.

Lyssnar man med den person som får hjälp av socialtjänsten så är personen nöjd med handläggningen av ärendet, likaså tillsynsmyndigheten och var är då problemet?

VK skärp er och ta t ex reda på hur reglerna ser ut för LVM. För att LVM ska bli aktuellt så krävs ett antal faktorer. Och inte så oviktigt vad Länsrätten säger. Detta borde ligga i den grävande journalistiken att ta reda på innan man publicerar nånting liknande. Eller bäst för alla inblandade låt bli. Hur tror ni det känns för den person som blir uthängd på detta sätt?

Jag kunde skriva betydligt mer i saken men även jag har sekretess så jag stannar här. Men med den insyn jag har vill jag du som Vännäsbo ska veta att vi har en socialtjänst som jag är stolt över och det tycker jag också du ska vara. En socialtjänst i samhällets tjänst. Tack för ert jobb!

Så VK vi återkommer i saken.

3 kommentarer

  1. Kalle

    Jag hade tänkt göra ett blogginlägg i samma fråga, dock utan att till skillnad från dig veta ett enda smack om ärendet. Dock kan jag så pass mycket om socialtjänstlagen, att jag i mera allmänna ordalag hade kunnat sagt ungefär samma sak som du.

    Nu behäver jag inte skriva något. Ditt inlägg är så bra och kommer dessutom från en som vet mer än vad sekretesskravet tillåter honom att återge.

  2. H-I

    Jo när man känner till bakgrundsfakta ter det sig overkligt klantigt av VK att skriva som de gör.

    Är hindrad av secretessen men önskar att man kunde var tydligare i saken.

  3. matador

    är ’sekretesskravet’ och ’tystnadsplikten’ (oavsett stavning) månne en och samma sak, eller är det helt enkelt bara ut- och insida av samma slitna kappa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.