Modig Centerpartist.

Efter en lång debatt sade riksdagen ja till att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning. 261 ledamöter röstade ja, 22 nej, 21 kristdemokrater och en modig centerpartist. 15 moderater avstod från att rösta istället för att rösta på det förslag de egentligen stödde. Sedan finns det lokala politiker som inte anser att partipiskan viner.

Förslaget som vann majoritet hade förhandlats fram av alla partier utom oss kristdemokrater då vi istället föreslog en så kallad civilrättslig samlevnadsbalk. Det var många instanser som också stödde detta förslag. Till och med RFSU som menar att förslaget om civilrättslig lagstiftning är det rätta. Och redan innan lagen har trätt i kraft ifrågasätter RFSU lagen och menar att den är diskriminerande. Man menar att präster inte ska få välja att avstå viga samkönade par. Så visst vore det klokast att göra som vi föreslog då man inte kunde bibehålla lagen som den var vilket vore det enklaste.

Vi ska komma ihåg att det rör sig om mindre än 1500 personer per år som förändringen görs för. Och så ska vi ändra lagen för den minoriteten.

Läs vad RFSU skriver.

En kommentar

  1. Jan N

    Som ”lokal politiker” har jag aldrig förnekat de sorgliga partipiskorna på den centrala nivån. Inte i det här fallet heller.
    Jag bara sa att du är modig som kd-are som talar om andras partipiskor. Man ska inte kasta pil i gummibåt. *s*
    Som ombudsman har du det förstås svårare än jag när det gäller att ha uppfattningar som avviker från partilinjen. Jag kan tala om att det är ganska skönt att inte behöva se allt i svart och vitt. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.