Pinsam ’dialog’.

I torsdags var jag som tidigare noterats i Vindeln. Hälso o sjukvårdsutskottet vid Västerbottens läns landsting hade inbjudit till "dialog". Det var den mest pinsamma "dialog" jag varit på. Hade jag vetat upplägget hade jag nog gjort nåt annat den förmiddan. I och för sig hade vi en trevlig lunch och ett trevligt o effektivt lunchmöte med Sonja o Margareta och resonerade budget som lyfte förmiddagen.

Mötet började med att Gunilla Johansson (hälso o sjukvårdsutskottets ordförande) inledde och pratade om vikten av "dialog" med kommunerna. Hon pratade om landstingets prioriteringar och antydde att även kommunerna bör göra prioriteringar. Men den retoriska frågan blir: Vem ska då kommunerna vältra över kostnaden till, som landstinget hela tiden försöker göra? Kommunerna är sist på bollen. Närmast medborgarna och den hjälpbehövande. Och ska inte medborgarna bli lidande i onödan så griper kommunerna in.

Vi påtalade en tydligare "dialog" med landstinget. Från Vännäs påminde vi om att vi under sommaren som gick sände ett brev till landstinget för att få tillgång till journaler för att kunna göra en hemvårdscentral som vi tror brukarna uppskattar. Primärvården var mogen och med i processen. Och jag poängterade att vi anser att "dialogen" uteblivit då vi inte hört nåt på snart ett år. Inget svar eller respons trots påminnelser. Så det är därför jag skriver "dialog" inom citationstecken. För det är landstingets "dialog" vi pratar om.

Här har ni formeln: Landstingets "dialog" = monolog + övervältrande av kostnader till kommuner.

Nu lovades bot o bättring och till hösten blir det en hel dag där vi ska resonera om ett antal gemensamma frågor och hur vi ska lösa dem för MEDBORGARNAS BÄSTA.
Det handlar inte om att vi ska få fram vilken av organisationerna som är bäst på att krypa ur sitt ansvar, utan vi ska ha brukaren o centrum. Det är viktigt. Vi måste hela tiden påminna varandra vem vi är till för.
Så framöver kanske jag kan skriva dialog utan citationstecken även när det gäller landstinget. Men jag är mycket skeptisk. Höstens möte får utvisa om formeln ändras.

Läs om landstingets prioriteringar här.

4 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid

    Dig hade varit väldigt intressant att träffa. Vill gärna ha en öppen dialog om vad vi ska gära för folkhälsan kontra övervikten och alla dessa sjukdomar som följer med den.

    Är inte du ”Landstingspolitiker” och står på den ”listan”. För jag minns inte ditt namn när vi bjöd in på Landstingspolitikerträff.

  2. H-I

    Nej jag har inga landstingsuppdrag och det är medvetet. Tror nog i ett svagt ögonblick att jag ställde upp på listan men kravet var att inte bli aktuell i några uppgifter.

    Däremot är jag ombudsman på lånet vilket innebär att jag följer frågorna på lite avstånd.
    Självklart finns det mycket att göra åt folkhälsan. Hela fredan följde jag med vår folkhälsominister och vi prata mer än ett samtal om just folkhälsan.

    Men varför jag är så kritisk till landstinget är att jag tycker att apparaten är alldeles för långt bort från verkligheten. Tror t ex att kommunerna skulle sköta primärvården bättre än landstinget.

  3. Lisbet - bloggen bredvid

    Vad kul at tdu tog dig tid att svara.

    Vad jag förstår så har flera känslan av att Landstingsuppdrag har en kraftigt drag mot de ”tyngre” och inte abstrakta frågorna. Övervikt och folkhälsa är ogreppbart men inte t ex Läkemedel,

    SYND det där…
    Keep upp the good work.

  4. Hans-Inge Smetana

    Jag menar att lt har många viktiga uppgifter. Det handlar om vår hälsa o välbefinnande. Men vad jag också menar är för att klara den uppgiften så måste man komma ut ur garderoben och se verkligheten i vitögat.

    Du kanske känner till det mål man satt upp ang. folkhälsan. Världens bästa hälsa 2020. Inget fel på ambitionerna i den visionen. Men hur mätbart o greppbart?

    Sen vad jag är mest kritiskt till är att apparaten har ett antal politiker som tror sig styra verksamheten, tjänstemän som gör jobbet, och läkare som bestämmer.

    Men frågan äger alla partier. Det kan inte bli en bra dialog mellan lt o kommuner om man inte har bra dialog mellan landstingspolitiker och kommunpolitiker i samma parti. Här måste jag säga att vi tagit vårt ansvar och verkligen upparbetat samarbetsrutiner inom alla led i länet. Det har absolut inte varit så hos oss tidigare heller. Och jag önskar alla partier tar tag i detta.

    Så det behövs dialog utan citationstecken på många håll..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.