Junilistan

Ni som läst min blogg vet att jag kommenterade Junilistans "icke vara" i utvecklingen av EU-samarbetet. Tydligen trampade jag på ett antal ömma tår och tydligen trampade jag inte bara utan jag står kvar.

Jan Å Johansson skriver:
"Sprid inte osanna rykten Smetana! Läs på lite mer om vad som händer i EU-parlamentet. Du lär nog inte ha lärt dig allt om EU-parlamentets verksamhet vid ett kort besök där även om du tycks tro det själv".

Jag kan försäkra dej herr Johansson att jag på intet sätt påstår att jag kan tillfullo vad som händer i parlamentet även om mina kunskaper sträcker sig betydligt längre än enbart det besök du hänvisar till. Arbetar som ombudsman så skulle min kunskapsnivå stanna där så vore det ytterst pinsamt. Men min kritik mot Junilistans ledamot i utveckling av Europasamarbetet kvarstår och förstärks ju mer jag tar del av det som händer i Bryssel och, förhoppningsvis snart historia, i Strasbourg. Men jag har tydligen trampat på många ömma tår hos Junilistan.

I posten i fredags kom ett större postpaket. Jag hade inte beställt nåt så jag öppnade med spänning. Och vet ni vad jag fick. Jo ett antal sidor vad Junilistan har gjort eller inte gjort i parlamentet. Spännande. Nu vill man att jag ska förkovra mig i deras arbete. Men inte får man så väldigt stor tilltro till materialet när man läser en av kommentarerna baktill på en av böckerna.
"Svenska EU-parlamentariker från s, m, fp, c och kd har försatt sig i ett läge som tvingar dem att tala med kluven tunga. De säger en sak hemma i valrörelsen och röstar på ett annat sätt i Bryssel och Strasbourg."

Visst får man trovärdighet till materialet och till Junilistan bara på ett sånt citat! Underförstått det är bara Junilistan som är ärlig. Då har man satt sig på höga hästar. Jag har inte haft samtal med parlamentariker från andra partier men samtalat med de våra vid ett antal tillfällen både de nuvarande och tidigare. Och att de arbetar oärligt tycker jag inte är rätt epitet att ge dem. Förutsätter också att det är på samma sätt med de övriga uppräknade partiernas parlamentariker.
Och det måste ju också i så fall gälla din forna partikamrat Wohlin som kommit till sans och lämnade Junilistan och är parlamentariker för Kristdemokraterna.

Man kan tycka olika om Europasamarbetet. (jag köper absolut inte allt, är egentligen ganska kritisk till mycket) Men kvarstår med min kritik att en som inte vill spela fotboll väljer man inte in i landslaget. En som vill gå ur och lägga ner EU-parlamentet kan en sådan vara en bra utvecklare för verksamheten? Det faller ju på sin egen orimlighet.
Att röra ihop med att mena att man är duktig i opposition det är en helt annan sak. Ja det kan man vara i det läget det har jag full förståelse för. Antingen lägga ner sin röst eller rösta på nåt helt annat. Men ett oppositionsarbete innebär att man hittar kompromisser och gemensamma lösningar, annars har jag missat nåt. Så arbetar vi inom oppositionen här i Vännäs. Endast ett sånt arbetssätt kan bidra till utveckling.

Johansson argumentationen blir pinsam. Men OK jag ska lära mig mer om Er. Åker ner till Bryssel igen till veckan för ett antal möten. Och jag lovar att läsa böckerna du skickat. Men ni kommer inte kunna "omvända" mig.

Så min vädjan står kvar. Rösta men inte på det "trovärdiga och enda sanna" Junilistan.

3 kommentarer

  1. Leif Danielsson fd. kd

    Visst ska man kunna vara kritisk i sitt eget parti. Men väljarna kommer att tvingas att ta ställning Tycker Du kd behandlade Lennart Sacredeus rättvist? Om kd-väljarna väljer att rösta på kd så väljer man att stödja ett Ja-parti
    Dilemmat blir: Byta parti- eller byta åsikt!

  2. Hélène Goudin

    I din association till fotbollsvärlden anser du att de som inte vill spela fotboll inte skall vara med i landslaget. Men om man läser parlamentets hemsida, kan man se att Junilistans ledamöter (som inte vill lämna EU) har den högsta aktivitetsgrad av alla svenska parlamentariker. Alltså de enda målgörare i laget!
    Hélène Goudin,
    EU- parlamentariker

  3. Jan Å Johansson

    Jag hoppas att du inte bara läser baksidan på bokomslagen. Läser du t.ex ”Med kluven tunga 3” finner du att Wohlin (kd) och Wijkman (kd) röstar mycket olika i EP. Wohlin röstar ganska ofta EU-kritiskt, om än inte i samma omfattning som Junilistan, medan Wijkman är anhängare av ett mer överstatligt styrt EU.
    När det gäller hur svenska ledamöter säger en sak hemma o gör en annan i EU finns det många exempel.
    Centern talar om ett smalare men vassare EU men röstar för ett bredare o fetare EU. Ek (C) har t ex sagt att kulturfrågor inte hör hemma i EU, ändå röstar hon ja till kulturbetänkanden i EU-parlamentet. När Junilistan drivit nedläggande av Ekonomiska o Sociala Kommittén i EU har Centern motsatt sig detta o de har inte presenterat sitt koncept på vad EU kan banta bort för att bli ”smalare”. Vi har också t ex i boken hänvisat till ”ja till allt”-sossarna i EU-parlamentet. De hävdar att EU inte är på väg att bli en federal stat, ändå röstar de för EU-moms, gemensam utrikes- o säkerhetspolitik i EU m.m. som just bygger EU-staten.
    Men Smetana – kom du med motbevis på att vi skulle ha fel. Kom med konkreta exempel tack. Det du presterar ovan är ju tom retorik o mer av ett urskuldande för ditt tidigare oriktiga påstående. Junilistan anser att EU inte ska peta i allt, medan de kristdemokratiska/konservativa och socialdemokratiska grupperna i EP tillsammans gjort upp om att EU-parlamentet skall bli det högsta beslutande politiska organet i framtidens Europa och bestämma över ALLT. Detta stödjer (M), (FP), (C), (S) utom i viss mån Hedh och (KD), utom Wohlin. Det är vad vi poängterar i våra material.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.