Apoteket.

Somliga ondgör sig över att apoteket håller på att avregleras. Man menar att tillgängligheten ska bli sämre, medicinerna dyrare, sämre hantering av läkemedel etc. Särskilt PRO är inte sen att ösa kritiska kommentarer att regeringen inte tänker på alla äldre.

Jag har svårt att förstå dessa argument. Om vi kan köpa vissa mediciner på Ica eller Konsum så blir väl inte tillgängligheten sämre. Och jag har svårt att tro att det blir dyrare ju fler som säljer. Det brukar bli tvärtom vid avregleringar ju fler aktörer desto bättre för konsumenten.

Just detta med hanteringen av läkemedel är viktigt. Det känns inte tryggt satt det ska bli som i vissa länder att man köper tabletter "på egen risk". Tror inte jag är ensam om att ha varit med om att bli sjuk utomlands. I mitt fall var det ett av barnen. Att sen ge den medicin som vi köpte ur en hink med många tabletter känns inte särskilt tryggt.

Men detta är ordentligt reglerat i avregleringen. Både vad gäller kompetens och tillgängligheten i butiken.

Avregleringar brukar gagna konsumenten. Ja jag vet att vi har en avreglering som inte fungerar. Och det är elmarknaden. Men vi vet också varför. Det finns några få stora aktörer som styr den marknaden fortfarande. Så jag skulle egentligen inte vilja kalla elmarknaden avreglerad i ordets rätta mening. Jag tror du håller med mej.

Läs vad vår socialminister skriver på DN debatt om apotekets avreglering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.