Sammanträdesstinna dagar – Nostalgisk känsla

Nu har det varit ett par sammanträdesstinna dagar. I måndags kommunstyrelsen. I går var det kommunstyrelsens arbetsutskott och på eftermiddagen Liljaskolans styrelse. I dag har vi haft Vård o Omsorgsnämndens arbetsutskott. Tur det inte är så här alla veckor.

Man kan inte låta bli att imponeras av vår gymnasieskola. Vi hade sammanträdet på Bosses rum. Men vi passade på att gå runt och titta lite i en paus. Det är roligt att vi har en så pass stor gymnasieskola i Vännäs. Ja visst lokalmässigt kanske det finns lite att önska på vissa ställen men i det stora hela får man vara nöjd.

Visst kom det en viss obeskrivlig nostalgisk känsla över kroppen när jag öppnade dörren där man själv gick på gymnasiet. Ja jag har ju också haft 3 barn som gått ut på Lilja och det fjärde som går där nu så jag har varit där under tiden också. Men ni vet hur det är i den åldern att man kanske inte vill ha sin pappa springande på gymnasiet. Fläktar gjorde att man inte riktigt kände igen lukten i verkstan men annars var det en och annan igenkänningsfaktor. Och en annan har också haft gymnasiechefen Bosse i företagsekonomi. Vad jag minns så var han en bra lärare. Men det var lite senare i tid.

Hur som hels så tittade vi på teknikprogrammats datasal. Charlie Svedmark visade oss intressanta saker. Bl a annat en skrivare som kunde skriva ut i tredimensionella konstruktioner direkt. Mycket intressant apparat före kreativa elever. Liljaskolan ska vi vara stolta över. Ja visst är det som på alla ställen ett och annat som måste tas tag i där också. Så är det när det man har många ungdomar. Sen är det nästan 200 personal som tar hand om eleverna. Man kan fundera vad Liljaskolan varit om vi inte för ett antal år sedan lät skolan bli en egen resultatenhet. Likaså kan man fundera över vad skolan varit om inte Bosse fått så fria händer som han haft. Egentligen oförskämt fria som kommunal tjänsteman. Men detta har han skött med bravur och skolan har hela tiden expanderat. Naturligtvis är det inte enbart Bosses verk men det är viktigt med ledarskapet.

På vård och omsorgsnämndens arbetsutskott idag hade vi inte så väldigt många frågor på agendan. Vi hann t om resonera om några punkter som vi hänskjutit på framtiden.
Det är spännande hur omorganisationen nu rullar på. Äntligen kan man väl säga. Men det kan ha varit nödvändigt att det tagit denna tid då förankringen har gjort att många fler än politiker och chefstjänstemän börjar inse värdet av denna omorganisation. Nu börjar snart rekryteringen av gruppledare. Spännande. Det var många sökande till dessa tjänster.

Ekonomin kommer att visa ett plus i år inom vård o omsorg. En vän av ordning vet att fullmäktige har gett 4,5 miljoner extra detta år. Och då kan man fundera är det inte så att vi har rätt nivå på ramarna nu. Jag är övertygad att man inom så stor verksamhet alltid kan effektivisera i någon grad men det är ju inte så lätt att spara in flera miljoner på ett bräde. Så jag går in i budgetdiskussionerna inför 2010 års budget (som börjar i mars) att detta möjligen är rätt ramar för VoO. Men sen ska det ju också stämma i kommunen i stort.

För när vi har våra budgetdagar är jag ingen nämndspolitiker utan kommunstyrelsepolitiker och har en helhetssyn över alla nämnder, det är viktigt.

Dessa budgetdagar är för övrigt de mest politiskt intressanta dagarna på året tycker jag när man får prata strategier och tankar framåt och sedan koka ner tankarna i kronor och ören och fördela de skattemedel som kommer in till kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.