Vännäs tillväxtkontor.

Jag tror på förvaltningsmodellen men däremot inte förvaltning utan framåtskridande utveckling. Det ska inte handla om förvaltning utan helt i linjen med vår vision nytänkande och framåtanda.

Bakgrund
Tillväxtfrågorna i Vännäs aktualiserades med bl a kristdemokraternas motion Kommunens invånarantal som lämnades till kommunfullmäktige i november 2007. Bakgrunden till motionen var kommunens svaga och periodvis negativa inflyttningssiffror. I motionen efterfrågas ett samlat grepp kring tillväxtfrågorna i sin helhet. En annan orsak till den nu pågående diskussionen om tillväxtkontoret är att den tidigare VD:n i Näringslivsbolaget sa upp sig för annat arbete under hösten 2008. I samband med tillsättandet av hans efterträdare finns det möjlighet att fundera på kontorets framtida roll och organisation.

Nuläge
I dagsläget får Näringslivsbolaget rätt många uppgifter från kommunledningskontoret. Näringslivsbolaget har i många stycken jobbat med annat än specifikt företagar- och näringslivsfrågor. Det finns en risk att frågor hamnar ’mellan stolarna’ mellan kommunledningskontoret och näringslivsservice. Mot detta har framförts kritik från näringslivet i Vännäs. Det förslag som nu diskuteras inför framtiden är att behålla Näringslivsservice som ett bolag men att renodla arbetsuppgifterna. Näringslivet i Vännäs vill att Näringslivsservice fortsättningsvis drivs i bolagsform då man är rädd att arbetet blir för byråkratiskt om det förs över till den kommunala förvaltningen.

Hur ser Kristdemokraterna på frågan?
Kristdemokraterna har behandlat frågan i lokalavdelningens styrelse. För oss är detta viktiga frågor. Vi anser att Vännäs kommun ska ha som ambition att klättra på Svenskt Näringslivs företagsranking.

Renodling: Vi tror inte det är bra att fortsätta som tidigare. Vi bedömer att det inte på ett tillfredställande sätt går att få tydlighet i tillväxtfrågorna om man inte också bestämmer sig för vem som ska sköta uppgifterna och lägger ner den ena enheten. Därför behöver Vännäs Näringslivsbolag avvecklas till förmån för ett Tillväxtkontor. Detta ska vara en strategisk enhet inom kommunen som präglas av enkelhet och kreativitet. Vi delar den oro som näringslivet känner för att frågorna byråkratiseras. Men så behöver det inte bli om alla går in i detta med rätt attityd. I stället kan kostnader sparas, t.ex. på revision. Många kommuner har redan gjort denna förändring. T.ex. Örnsköldsvik driver sina tillväxtfrågor framgångsrikt utan ett särskilt bolag.

Lokalisering: Tillväxtkontoret ska inte placeras i Medborgarhuset. För att markera frågornas vikt ska det istället ha kommunens fräschaste lokaler, centralt belägna. Vi föreslår att det placeras på Vännäs stationshus övre våning. Kontoret ska andas möjligheter och framåtanda.

Organisation: Tillväxtkontoret ska lyda direkt under kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen tillsätter ett tillväxtutskott som driver dessa frågor. Utskottet ska innehålla ledande politiker men framför allt ska personer som brinner för utveckling finnas med. Så här ska det finnas företagare, tjänstemän och det ska aldrig pratas om fövaltning utan nytänkande och utveckling. Kontoret ska ledas av en tillväxtstrateg. Denne rapporterar direkt till kommunstyrelsen och har stora befogenheter under ansvar.

Uppgifter: Tillväxtkontoret ska hantera allt som rör tillväxt och inflyttning: näringslivsfrågor, inflyttarservice, EU-projekt m.m. Där ska en företagare även kunna möta t.ex. en miljöinspektör och en bygglovshandläggare och få stöd vid en företagssatsning så att processen blir snabb och enkel. Effekten blir samtidigt en hjälp för politiken att bedöma relevans och hållbarhet i olika förslag. Detta är exempel på synergieffekter av att kontoret placeras inne i kommunen.

En kommentar

  1. AB

    Intressant! Om inte Näringslivsservice förblir eget bolag tror jag också på organisation direkt under kommunstyrelsen.
    Frågan är hur handel och övrigt näringsliv ska få insikt och äkta beslutspåverkan om det bara blir politiker som styr, det är ju fördelen med Näringslivsservices styrelsesammansättning plus en VD.
    Viktigt oavsett organisationsform är ändå att tillväxts- näringslivs och utvecklingsfrågorna samlas, och tas på allvar. Trots ekonomisk kris bör detta område inte sparas in på eller skjutas på framtiden, vi har inte råd att inte satsa på utveckling. Och viktigast av allt är väl att hitta rätt ledare av denna verksamhet, som BÅDE är strateg OCH ”doer”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.