Genuspedagogiken på förskolorna.

Nu är bloggledigheten slut. Har idag skjutsat ett av barnen på flyget. I morgon åker ett till. I söndags åkte gästerna från Nordnorge. Så nu börjar vardagen göra sig påmind. Förkylningen som vi haft börjar också ebba ut och det känns bra. Vi har legat sjuka under helgerna lite till mans. Men det är vi ju inte ensam om.

Jag vill skicka stora stjärnan till en kvinna vid namn Tanja Bergkvist som vågar säga vad hon tycker.

Genuspedagogiken på förskolorna gör barnen förvirrade och måste bort, säger Tanja Bergkvist. Tanja är mamma till en 5 åring och filosofie doktor. Hon reagerar på att man i förskolan ändrar på sånger o böcker etc. för att man tror att barnen blir fasta i könsrollerna. Så i rödluvan är jägaren en hon. Och i leken ’Bonden har en fru’ blir det ’Bonden har en man’.

Detta rimmar illa med att förmedla vårt kulturarv menar Tanja.

För er som inte följt med så kan ni läsa hennes debattartikel här.

Måste säga att jag håller med Tanja. Man pratar ofta om att pendeln svänger fram och tillbaka i samhället. Och så är det verkligen i denna fråga. Visst jag gillar inte heller det gamla patriarkala samhället där man många gånger förtryckte kvinnan. Men nog har pendeln svängt för långt åt andra hållet. För tänk vad horribelt om en del av våra pojkar fortfarande vill leka med bilar och en del flickor fortfaranden vill leka med t ex dockor. Ska vi då tvinga dem att inte leka med det de vill bara för att vi i vuxenvärlden har en tanka om att vi vill ändra könsrollerna. Nån måtta får det väl ändå vara. Barnen ska få leka vad de vill och inte styras av oss vuxna. Det gör de nog ändå utan att bli tvingade att leka på ett visst sätt.

Rollerna går inte att ändra .

Könsrollerna har utvecklats under tusentals år och går inte att ändra på skriver Tanja Bergkvist. ’Ska man kanske ta barnen från föräldrarna redan vid födseln och stänga in dem i könsneutrala indoktrineringsanstalter där ingen annan än genusexperterna själva får ha kontakt med barnen?’
Bergkvist uppmanar genusvetarna att behålla forskningsresultaten för sig själva. Barn och föräldrar blir bara förvirrade när teorierna omsätts i praktiken

En företrädare för Kommunal sa en gång. – Vi har ingen jämställdhet innan vi förstår våra skillnader och bejakar dem.
Återigen måste jag säga att jag håller med Kommunal.

Så heja Tanja och ni andra som vill att pendeln ska vara någon stans på mitten.

2 kommentarer

  1. Kalle S

    Korta och lättlästa stycken, ingress i fet stil samt mellanrubrik – så tycker jag att det skall se ut i min självpåtagna roll som annars klagande sur gammal gubbe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.