ojojoj – skilsmässa – dokumentSverige

Så här inför julen brukar jag titta lite extra i pappershögen på kontoret i sina pappersbackar och i arkivet. Hur var det med det där dokumentet som var så viktigt att spara, att gå tillbaka till, etc. Det där som kan vara bra att ha när man ska ta en titt på frågan igen, ta fram vad vi sa i den debatten etc.

Ja det råkar bli lite grann under några månader. Regionförbundet, kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, vård o omsorgsnämnden, Näringslivsservice, Hovrätten m m. Tror det var Åke Sandström som sa en gång att det inte ligger på en enskild politiker att hålla arkiv åt kommunen, tack o lov.

Så nu har skilsmässan kommit till denna hög av dokument. Det känns varken tungt eller bevärligt att få lämna dessa och gå vidare. Det känns istället tvärt om. Lite skönt måste medges. Jag lämnar dem utan att gå i terapi och känna modlöshet. Men med en stilla fundering hur hög hade bunten varit om jag även lagt dit alla sekretteshandlingar de sista månaderna. Dessa har tuggats i papperstuggen och borde vid detta laget kunna fylla en hel lastbil med sina remsor.

Till detta kommer alla de dokument som finns digitalt och ordentligt katalogiserade på hårddisken så man lätt kommer åt dem om man vill. Men en vän av ordning funderar om jag någonsin kommer att plocka upp dessa handlingar. En del av dem kanske. Men de finns i alla fall möjlighet till det om jag vill och bara det känns rätt tryggt.

Då vi införde dator var det forskare som pratade om "det papperslösa samhället".
Jag funderar vart tog det vägen? Istället så väljer vi att spara både digitalt och på papper för att vara säker. Tänk vilken skog som går åt till alla handlingar i vårt land. Har under flera år tryckt på i kommunen att få handlingar digitalt och nu är vi rätt mycket digitaliserade som känns väldigt bra. Men vi kör dubbelt och det är ju en fundering man kan ha i framtiden. Men samtidigt är det svårt att sitta på sammanträde och enbart ha handlingar på datorskärmen.

Så mina vänner. Jag åker nog på flera skilsmässor av detta slaget innan julen 2009.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.