Acko blir LOVad

Min partikamrat Acko Ankarberg Johansson

Den första upphandlingsgalan har hållits på Chinateatern med efterföljande galamiddag på Berns.

Man delade ut 5 prestigefulla priser.

Årets upphandlingschef
Årets förnyare
Årets upphandling
Årets opinionsbildare
Livslång insats för upphandling

Årets opinionsbildare 2008: Acko Ankarberg Johansson

Min partikamrat Acko Ankarberg Johansson har bidragit till att genomdriva den största förändringen inom upphandling under de senaste tio åren och har fått priset som Årets opinionsbildare.

Acko är KS-ordförande i Jönköpings kommun och hon har lett utredningen om LOV, som träder i kraft nästa år. Hon har även haft andra uppdrag, bland annat som vice ordförande i Svenska Kommunförbundets socialberedning och även suttit som ledamot i Ansvarskommittén.

Lagen om valfrihetssystem, LOV, som jag skrivit om i bloggen tidigare ska fungera som ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill konkurrenspröva verksamhet, genom att överlåta valet av utförare till brukaren/invånaren.

– Valfrihetssystemet sätter kvalitet i fokus och främjar olika aktörer. Jag tror att cirka 150 kommuner kommer att ta chansen, säger Acko. Tänk om vi fick prova även här i Vännäs.

Den offentliga upphandlingen är ett verktyg, bland annat för att stimulera företagen.
Men ett förändrat regelverk är viktigt för att den offentliga upphandlingen ska bli bättre och för att fler personer kan använda det.

Juryns motivering:

’Acko Ankarberg Johansson har på ett framgångsrikt sätt bidragit till att genomdriva den största förändringen inom upphandling under de senaste tio åren. Förslaget och förändringen har diskuterats livligt och brett i media. Några talar om att förändringen står för ett systemskifte inom upphandlingssfären.’

Grattis Acko att du blir uppmärksammad för din medverkan till en sån förändring mot det vi gemensamt kämpar för: Valfrihet för medborgarna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.