Fettförbränning andra delen
Har nu gett er enkla fakta som finns att läsa i vanliga läroböcker där det är kaloritänkandet med kroppen sedd som en sluten ångmaskin som är det förhärskade synsettet ännu idag. Det som eldas i den mänskliga ångmaskinen förbränns enligt denna teori tydligen till 100%. Man hänvisar gärna till termodynamikens första lag som säger att energi är en oförstörbar men glömmer gärna termodynamikens andra lag som säger att det också blir energiförluster när en form av energi övergår i en annan (tex friktionsvärme när en bil bromsar)
Med den förenklade synen på energins användning i en organisk flexibel och överlevnadsinriktad kropp är det inte förvånande att man kan se reklam för bantarklubbar där det står att om man byter ut en kanelbulle mot en banan går man ner 12 kilo på ett år.
Om energin som kommer in i kroppen kommer i form av fett, protein eller kolhydrater spelar ingen enligt förespråkarna för energi in- och utmodellen ingen roll. Det är bara kaloriinnehållet som räknas. Att hormonerna skulle kunna påverka spelreglerna är något som man inte nämner.
Basalmetabolismen
Kroppen har en förmåga att ändra sin normala förbränning – basalmetabolism. När man drar ner på energiintaget anpassar sig kroppen snabbt och sänker också sin förbränning. Om vi stannar där och använder vårt sunda förnuft en liten stund: Kan det verkligen vara på något annat sätt? Om människan råkar ut för svält skulle förbränningen av energi ändå fortsätta som om inget hänt? Är det högst rimligt att tänka sig att kroppen i ett sådant läge börjar snåla med funktionerna och bli mindre slösaktig med energin?
Man kan tänka sig att man vid ett för lågt energiintag blir slöare, får sämre immunförsvar etc. När man stryper bensintillförseln till en bilmotor fortsätter inte bilen gå i samma hastighet genom att ta energin från stoppningen i bilsätet. Bilen går långsammare.
Hur skulle det mänskliga släktet ha överlevt om kroppen från början var inställd på en viss förbränningsnivå som inte gick at tjustera vartefter tillgången på föda förändrades?
Naturligtvis justerar kroppen sin ämnesomsättning ner energiintaget minskar. I artikeln "The safety of dieting" redovisar författaren att efter 24 veckors kraftig neddragning av energin hade basalmetabolismen gått ner med 31 procent. Dessutom hade pulsen gått ned med 32%, styrkan i handen med 28% och uthålligheten(löpningen) hade minskat med 79 procent.
Det kommer mera?i ämnet?.
Källa:
Garrow, JS; Proceesings och Nutrition of socirty, volym 50 , nr2
Apfelbaum M; Influence of leve log energy intake on a energy expenditure in a man; Effects of spontaneous intake, experimental starvation, and experimental overeating.
Bray GA (Ed); Obesity in perspective
National institue of Health; Washington DC
Senaste kommentarerna